Torra s'indigna amb Sánchez per la negativa al diàleg: «Vostè no m'ha de donar lliçons»

El president de la Generalitat envia una carta al seu homòleg estatal i reitera que "condemna totes les violències"

Sánchez i Torra, en una reunió el desembre del 2018 a Catalunya
Sánchez i Torra, en una reunió el desembre del 2018 a Catalunya | Govern
19 d'octubre del 2019
Actualitzat a les 19:35h
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha enviat una carta aquest dissabte al seu homòleg espanyol, Pedro Sánchez, després de la negativa al diàleg expressada per la Moncloa a través d'un whatsapp difós als periodistes que cobreixen informació relacionada amb l'executiu estatal a Madrid. Després que el líder del PSOE circumscrivís qualsevol diàleg a la condemna de la violència, Torra ha respost amb indignació: "Vostè no m'ha de donar lliçons a mi de condemnar i lluitar contra la violència".

Ni tan sols els aldarulls dels últims dies fan variar la Moncloa en la negativa a encetar un diàleg amb la Generalitat. Sánchez, ha evitat aquest dissabte atendre una trucada del seu homòleg català i li ha posat una sèrie de condicions per parlar: una "condemna rotunda de la violència" i defensar la feina que estan fent aquests dies els Mossos d'Esquadra, la Policia Nacional espanyola i la Guàrdia Civil, a banda de "solidaritzar-se" amb els agents ferits en les polèmiques actuacions dels últims dies.
 
"Igual que el moviment independentista, jo he lluitat sempre i condemnat totes les violències. Totes", assegura Torra en la missiva, en la qual es queixa que el líder del PSOE, immers en la precampanya del 10-N, es "nega" a establir "cap mena de diàleg" amb Catalunya. "No té cap proposta política", ha constatat el president, que troba una "irresponsabilitat absoluta" no atendre les demandes catalanes.

Segons ell, aquesta possibilitat no s'entendrà "de cap manera" en la comunitat internacional, que de moment no ha fet cap posicionament públic després de la sentència per sedició, malversació i desobediència contra els principals dirigents independentistes que van impulsar el referèndum de l'1-O.

Petició de reunió urgent

Torra, al matí, ha comparegut amb el vicepresident Pere Aragonès i els alcaldes de Lleida, Tarragona i Girona. La batllesa de Barcelona, Ada Colau, no ha assistit finalment a la convocatòria perquè l'ha considerat "precipitada", tot i que ahir va confirmar la seva assistència. Després de la cinquena nit d'aldarulls, la més virulenta de totes, arran de la sentència del Tribunal Suprem, Torra ha reclamat una reunió "urgent" amb Sánchez, per obrir converses i resoldre la crisi catalana, però ni tan sols han pogut parlar.

"Cal fixar avui mateix dia i hora per seure a una taula de negociació sense condicions. Aquesta és la seva responsabilitat. No ens hem aixecat mai de la taula. Avui és més urgent que mai", ha ressaltat el president, que també s'ha referit als aldarulls dels últims dies. "La violència no ha estat mai la nostra bandera a cap dels municipis del país. Fem una crida conjunta a la responsabilitat en futures convocatòries. Ens representa la democràcia i l'exercici dels drets i les llibertats", ha indicat.

Colau, que estava convocada a la compareixença i a la reunió prèvia, no hi ha asssitit perquè ha considerat "precipitada" la cita

Aragonès, que ha estat el primer en parlar, ha expressat el "rebuig" a l'actitud del govern espanyol en la "falta de diàleg". "Quan la ciutadania de Catalunya expressa la legítima indignació per una sentència injusta, volem fer una crida a la responsabilitat. Estem en una situació gravíssima", ha assegurat el vicepresident, situant el veredicte del Tribunal Suprem com el principal escull viscut aquesta setmana perquè "no representa cap forma de justícia" tenint en compte la duresa de les penes.

Aragonès ha demanat "proporcionalitat i congruència" a les actuacions de la policia espanyola, que ha comès abusos. "Comprenem la frustració d'una part important de la població, i considerem que els fets viscuts en són producte. Fa temps que demanem una reunió amb el president Sánchez i ell només ens envia el ministre de l'Interior", ha recalcat el vicepresident, que ha reforçat el protagonisme en els últims dies.

Successió de reunions de crisi

Abans de la declaració, Torra i Aragonès s'han reunit amb els alcaldes Tarragona -Pau Ricomà-, Lleida -Miquel Pueyo- i Girona -Marta Madrenas-, que els han acompanyat en la compareixença. Ada Colau estava convocada a la trobada, però no hi ha assistit, i tampoc a la compareixença posterior. Les quatre capitals han estat l'escenari de greus enfrontaments entre manifestant i forces de l'ordre en les últimes nits. Colau, després d'assistir a la reunió matinal del centre de coordinació, ha assegurat que Barcelona "no es mereix" els episodis dels últims dies, amb afectacions evident.

A primera hora hi ha hagut una nova reunió del gabinet de crisi, format per Torra, Aragonès, les conselleres Meritxell Budó, Alba Vergés i Ester Capella, i el conseller d'Interior, Miquel Buch, que després s'ha citat amb el ministre Fernando Grande-Marlaska, de visita aquest dissabte a Barcelona per avaluar els aldarulls de la nit de divendres, que van causar 54 persones detingudes i 89 de ferides.