Els Mossos no impedeixen la «cacera» nazi al centre de Barcelona

La policia catalana, avui sense el suport de l'espanyola, no ha contingut més d'un centenar d'ultres que han agredit brutalment un jove i amenaçaven tothom qui es creuava al seu pas

Ultres manifestant-se a Barcelona
Ultres manifestant-se a Barcelona | Jose M. Gutiérrez
17 d'octubre del 2019
Actualitzat el 18 d'octubre a les 11:13h
La quarta nit de protestes per la sentència de l'1-O a Barcelona transcorria sense incidents. La multitudinària manifestació dels CDR a Jardinets de Gràcia havia estat festiva i pacífica de principi a fi i les marxes antifeixistes i ultres que confluïen a la plaça d'Artós de Sarrià no havien arribat a coincidir. Els ultres han exhibit simbologia feixista i han cantat el "Cara al Sol", a més de repetir crits de "VivaFranco" i "Sieg Heil". El caos ha arribat quan els Mossos d'Esquadra no han frenat un grup nombrós de feixistes que ha avançat des de Sarrià fins a l'Eixample.


Després de dues hores a la plaça, la concentració antifeixista ha marxat i la Brigada Mòbil dels Mossos d'Esquadra els ha seguit. En primera instància els ultres, coordinats per Democracia Nacional, també s'han dispersat però aprofitant que Artós havia quedat desguarnida han tornat. Han provocat corredisses de veïns que, quan se'ls trobaven de cara, fugien. 

Allà s'han agrupat diversos grups que han anat avançant cap al centre de la ciutat, proclamant que volien anar de "cacera", on encara quedaven milers de manifestants de la concentració dels CDR. En un principi sense control policial i més tard amb furgonetes antiavalots dels Mossos seguint-los. Alguns dels feixistes s'han dirigit a les furgonetes per traslladar un missatge als Mossos: "Estem aquí per ajudar-vos". Entre ells, s'anaven repetint la consigna de no buscar el conflicte amb els agents.

Cap unitat, però, els barrava el pas. Això ha permès que avancessin fins a l'Eixample, amenaçant qui es creuava al seu pas i agredint salvatgement un jove a la cruïlla de Balmes i Rosselló. En total han caminat tres quilòmetres i mig sense cap impediment.

Al carrer Enric Granados els ultres han provocat incidents. Un d'ells ha estat retingut pels Mossos. Tot i això, fonts de la policia catalana expliquen a NacióDigital que no els consta que hagi estat detingut. 

Carrusel i bales de foam

Diversos grups de feixistes s'han agrupat finalment a la cantonada de Balmes i Aragó. Una estona després un grup nombrós d'antifeixistes s'ha situat un carrer per sobre. Ha estat aleshores quan els Mossos han dispersat els dos grups disparant projectils de foam. Sanitaris per la República ha confirmat a NacióDigital que un noi ha hagut de ser atès per l'impacte d'un projectil a la cara. 


Els Mossos també han emprat la tècnica carrusel als carrers perpendiculars a Balmes. Consisteix a fer circular les furgonetes a gran velocitat per evitar que les persones es concentrin a la calçada.


El departament d'Interior va anunciar fa mesos que no permetria més la seva utilització per la seva perillositat, excepte en situacions puntuals, com es va encarregar de recordar el conseller Miquel Buch en la seva compareixença d'aquest dimarts.

L'actuació policial ha provocat la instal·lació de barricades, algunes en flames, mentre els antifeixistes continuaven a la zona i els feixistes s'allunyaven. 

La quarta nit de mobilitzacions a Barcelona en resposta a la sentència acaba amb una cacera nazi que els Mossos -que han practicat 19 detencions durant la jornada a tot Catalunya- no han evitat. L'actuació policial ja ha provocat les primeres reaccions. El president del Parlament, Roger Torrent, ha reclamat "responsabilitats".
Arxivat a