ÀUDIO «El preu de la 'quimera'»: anàlisi de Ferran Casas sobre la sentència de l'1-O

El subdirector de NacióDigital analitza d'urgència el veredicte del Suprem i les seves immediates conseqüències

14 d'octubre del 2019
Actualitzat a la 13:15h

No els han condemnat per rebel·lió, però vinculen l'exercici de drets fonamentals com el de reunió o votació a la sedició i, per tant, a un intent violent. I ho fan imposant les penes màximes que poden dins d'aquest tipus penal.

Junqueras és el més castigat pel seu pes institucional, però les penes a Forcadell per permetre els debats al Parlament o als Jordis per manifestar-se i fer activisme són especialment cridaneres. Pedro Sánchez haurà de fer molts vídeos per explicar-les dins i fora d'Espanya.

La sentència no resoldrà, ja ho hem dit moltes vegades, el conflicte polític que vivim, que és de sobirania. L'independentisme ha de respondre a la injustícia amb contundència: ara al carrer, el 10-N a les urnes amb majories més àmplies i sòlides que demostrin fins a quin punt aquest és un conflicte irresolt, i després, de nou, a les institucions.

El Suprem considera a la seva sentència que l'octubre del 2017 en tot moment l'Estat va mantenir el control de la força militar, policial, jurisdiccional i inclús social, que tot allò va ser "una quimera". Però, tot i així, la condemna és dura. Molt dura. L'independentisme ja sap el cost de les quimeres. Caldrà incorporar-ho abans del proper embat.