El cor danès BarbAros guanya del concurs internacional Let the Peoples sing 2019

El certamen celebrat al Palau de la Música ha viscut càntics de llibertat pels presos polítics i ha estat retransmès per TV3 i Catalunya Ràdio

El cor infantil Ponomaryov Vesna durant la final del concurs Let the Peoples sing, al Palau de la Música
El cor infantil Ponomaryov Vesna durant la final del concurs Let the Peoples sing, al Palau de la Música | ACN
NacióDigital
13 d'octubre del 2019
Actualitzat a les 21:17h
Més de 300 cantaires de 9 corals internacionals han disputat aquest diumenge la final del concurs de cors amateurs 'Let the Peoples sing' al Palau de la Música. Les veus masculines del cor danès BarbAros s’han imposat a la resta i han alçat la Silver Rose Bowl, en la primera edició del concurs que se celebra a Barcelona i que s’ha retransmès en directe a través dels mitjans de la CCMA a casa nostra, TV3 i Catalunyà Ràdio, i arreu del món.

Així doncs, el Cor de Noies de l’Orfeó Català, que era un dels finalistes, ha quedat a les portes de la glòria. De fet, s’ha vist superat ja en la seva categoria de cors infantils i juvenils pels altres dos cors de la final. ‘Let the Peoples sing’ va néixer als anys seixanta impulsat per la BBC i anys després es va estendre com a concurs internacional de la mà de la Unió Europea de Ràdio Difusió (UER), l’ens que enguany ha encomanat a Catalunya Música l’organització de la final.
 

El Cor de Noies de l'Orfeó Català ha quedat finalista del certamen celebrat al Palau de la Música Foto: ACN


Càntics de llibertat pels presos

En un dels moments finals de la celebració del certamen musical al Palau de la Música, el públic ha començat a entonar càntics de llibertat pels presos polítics i exiliats. Aquesta protesta arriba la nit abans de que es conegui la sentència del Tribunal Suprem arran del judici de l'1 d'octubre.
 
Aquesta ha estat la primera vegada a la història del certamen bianual que la seva final se celebra a l'estat espanyol, i TV3 i Catalunya Música l’han retransmès en directe arreu del món a través dels senyals internacionals de la televisió, la ràdio i els mitjans digitals de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA).

L’organització de la final ha anat a càrrec de la mateixa Catalunya Música, com a ràdio integrant de la Unió Europea de Ràdio Difusió (UER). El Palau de la Música ha estat l’emplaçament escollit, i és que la mateixa emissora va presentar la candidatura del Cor de Noies de l’Orfeó Català per competir en la categoria de cors infantils i joves. El cor va ser una de les formacions seleccionades per passar a la final entre 17 candidats de 13 països.

Les catalanes competien avui en primer lloc amb els altres dos cors de la seva categoria, el Choralia-Wells Cathedral School del Regne Unit, i el Cor infantil Ponomaryov Vesna, de Rússia. Les russes s’han imposat al cor de l’Orfeó i el britànic en aquesta categoria, però tampoc s’han pogut proclamar vencedores del concurs, perquè els guanyadors han estat els homes de BarbAros, de la categoria ‘lliure del concurs’, un cor danès de veus masculines dirigit per Jonas Rasmussen.

Els altres cors finalistes han estat l’Anima Solla (Letónia) i ‘Fortíssimo’ (Bulgària), tots dos també en la categoria ‘lliure’, i en la d’adults, el cor de cambra Lautitia (Hongria), el cor de cambra femení Sireen (Estònia), i el Via-Nova-Chor (Alemanya).

El director de ‘Let the Peoples Sing’ d’aquesta edició, Àlex Robles, ha posat en valor el “nivell” dels cors amateurs i s’ha mostrat orgullós d’acollir la final 2019 del certamen. També ha recordat que tot plegat té el seu origen en l’edició en què va guanyar el concurs la Societat Coral Amics de la Unió. Aquell fet, diu, “ens va fer adonar, per si no ho sabíem ja, que el cant coral a Catalunya és molt important i arrossega molta gent que hi participa de manera desinteressada”.

De fet, i malgrat el final agredolç per a les noies catalanes, Robles ha reiterat “l’excel·lència” dels cors amateurs locals. “Evidentment, els cors de fora són un model i els admirem però, modestament, aquí estem bastant bé i en dona fe la participació (a la final) en aquest concurs per part del Cor de Noies de l’Orfeó Català”, ha argumentat.
Arxivat a