L'unionisme només mobilitza 10.000 persones a Barcelona a les portes de la sentència

L'any passat, segons el mateix recompte de la Guàrdia Urbana, 65.000 ciutadans van participar a la manifestació convocada per Espanya i Catalans

Dia de la Hispanitat a Barcelona.
Dia de la Hispanitat a Barcelona. | Adrià Costa
Andreu Merino / Aida Morales
12 d'octubre del 2019
Actualitzat a les 21:42h
La Hispanitat s'ha fet sentir a Barcelona, però no ha tingut la força -ni de llarg- que l'unionisme s'esperava a les portes de la sentència de l'1-O, que es preveu que el Tribunal Suprem anunciï durant els propers dies. Segons dades de la Guàrdia Urbana, només 10.000 persones han participat en l'acte convocat pel Moviment Cívic Espanya i Catalans i la federació d'entitats Catalunya Suma. Es tracta de 55.000 menys que l'any passat, segons el mateix recompte de la policia barcelonina. Els organitzadors han xifrat els manifestants en 200.000.

La manifestació ha començat a les 11.00 del matí a la intersecció del carrer Provença amb el Passeig de Gràcia -en paral·lel a la marxa ultra de la Falange-, i ha avançat entre pancartes, banderes i proclames fins a la plaça Catalunya, on s'ha realitzat l'acte polític. Allà, en plena escalada de tensió política per la resolució, milers de persones han clamat pel compliment de la llei i la infranquejable unitat de l'Estat. La plaça, però, a diferència d'altres anys, no s'ha pogut acabar d'omplir, i la demostració de força que l'unionisme pretenia aquest 12 d'octubre s'ha vist considerablement debilitada. 

A la marxa, a banda de les organitzacions i entitats que hi han donat suport, també s'hi han deixat veure dirigents polítics unionistes. Entre ells, la portaveu de Ciutadans, Lorena Roldán, i la cap de llista de la formació per Barcelona a les eleccions espanyoles, Inés Arrimadas, que han demanat al president del govern en funcions, Pedro Sánchez, que no indulti els presos independentistes. També hi han estat presents el president del PPC, Alejandro Fernández, i la candidata popular al 10-N per Barcelona, Cayetana Álvarez de Toledo. Aquesta última ha carregat contra l'independentisme i ha clamat per la "llibertat" dels espanyols. I finalment, en representació de Vox, el seu cap de llista a Barcelona, Ignacio Garriga, que ha tornat a demanar la detenció del mandatari català, Quim Torra. El PSC, en canvi, no ha enviat a la manifestació cap representant oficial.  
Unitat espanyola a les portes de la sentència

L'objectiu de l'acte, segons els organitzadors, era transmetre que hi ha molts catalans que "se senten catalans i espanyols" i que aposten per "un únic poble unit". De fet, per tal de reforçar el missatge en un intent de clam massiu s'han organitzat autocars des de Tarragona, Reus, Girona, Sils, Figueres i també Madrid per facilitar el desplaçament dels manifestants. 

Davant d'un públic entregat, els parlaments han retroalimentat un discurs d'orgull espanyol i, en ocasions, també anticatalà. Enrique Parellada, de Catalunya Suma, ha recordat que avui es defensa Catalunya, però que aviat s'haurà de defensar el conjunt de l'Estat. I en la mateixa línia, el vicepresident d'Espanya i Catalans, Javier Megino, ha demanat que ningú perdi "l'orgull de ser espanyols", i ha instat a intensificar el treball conjunt i a crear "sinergies". Al llarg dels discursos, les referències a la sentència han estat diverses, tot i que el moment més punyent l'ha protagonitzat Megino. 

Segons ha dit, el poder judicial "farà bé els seus deures" empresonant els líders independentistes. "Ni oblit ni perdó, llargs anys de presó", ha conclòs entre un mar d'aplaudiments.  

Manifestació pel dia de la Hispanitat a Barcelona. Foto: Adrià Costa


També el president de Societat Civil Espanyola, Fernando Sánchez Costa, ha destacat el "sentiment de fraternitat" entre catalans i espanyols, i ho han vinculat als conceptes de "llibertat i democràcia", que ha assegurat que l'independentisme vol trencar: "Per a nosaltres Espanya no és una cosa aliena, i trencar amb la Espanya del 78 és trencar amb la genuïna tradició catalana".

"Deixem de prestar atenció al vodevil independentista i construïm l'Espanya del futur", ha cridat, també referint-se al Tsunami Democràtic: "Catalunya no necessita més devastació ni més divisió, necessita una onada tranquil·la que enviï el nacionalisme al racó de pensar durant molts anys". 

El portaveu del col·lectiu Salvem l'Arxiu de Salamanca, Policarpio Sánchez, ha demanat respectar la sentències judicials i ha criticar els que volen "reescriure la història" per "destruir" l'estat espanyol. De part del grup ultradretà Somatempts, Javier Barraycoa,
ha acusat el "nacionalisme" català "d'humiliar" aquells que pensen diferent, i ha qualificat la Generalitat d'"institució tirànica" que cal "combatre per tots els mitjans". 
 
A l'escenari també ha pujat el grup ultradretà del barri de Sarrià conegut amb el sobrenom de Los de Artós, mentre que un vídeo projectat d'Albert Boadella ha instat a fer "botifarra" a qualsevol diàleg amb Catalunya. El regidor del PP per Barcelona, Josep Bou, ha estat l'encarregat de tancar l'acte polític. Ha agraït les paraules del cap de la Guàrdia Civil a Catalunya, Pedro Garrido, d'aquesta setmana contra els "enemics d'Espanya". 

Banderes i proclames, també contra el PSOE

Els colors de la bandera d'Espanya i consignes com "jo sóc espanyol, espanyol, espanyol", han estat els protagonistes de la marxa ja des del primer moment. Els manifestants també han clamat contra el president Torra, i l'expresident Carles Puigdemont, així com contra el president del govern espanyol en funcions, a qui han acusat de "profanador", en relació a l'exhumació del dictador Francisco Franco.
 
La manifestació ha rebut el suport d'entitats com Societat Civil Catalana -qui s'havia posat al capdavant de l'organització anys enrere- Convivència Cívica Catalana, Associació per la Tolerància, Somatemps, Fòrum Espanya, Assemblea Nacional Espanyola, Catalunya Som Tots, Impuls Ciutadà, Germandat Nacional Monàrquica d'Espanya o el sindicat policial Jusapol, entre d'altres, han donat suport a la mobilització.
  
Arxivat a