VÍDEO La mare que era al consolat de l'Uruguai amb la seva filla l'entrega al pare

Un vehicle dels Mossos porta la nena fins a Vielha perquè es reuneixi amb el seu progenitor

NacióDigital
11 d'octubre del 2019
Actualitzat a les 16:56h
Un grup de Mossos davant la concentració al consolat de l'Uruguai en suport a la mare
Un grup de Mossos davant la concentració al consolat de l'Uruguai en suport a la mare | ACN
La mare que era al Consolat de l'Uruguai amb la seva filla des de fa una setmana ha entregat finalment la menor als Mossos perquè la lliurin al pare. Segons ha explicat Ester Garcia, advocada de la dona, la mare ha sortit de dins del consolat fins al replà amb la menor per lliurar-la als agents, que no anaven uniformats, i en presència de psicòlogues de la DGAIA. 

Els Mossos d'Esquadra han estat els encarregats de fer l'entrega al progenitor, que és qui té la custòdia segons una sentència judicial. Tot i que la jutgessa de Vielha havia ordenat aquest divendres que l'entrega es fes abans de les 14 hores, Garcia ha precisat que els advocats ja havien comunicat dijous que lliurarien la menor a les 12 hores.


"Vam fixar hora perquè l'entrega fos el menys traumàtica possible, perquè els Mossos estiguessin pendents i hi hagués equips psicològics i també la DGAIA", ha assegurat Garcia, que ha lamentat que la nova ordre del jutge no se'ls hagi notificat i s'hagin hagut d'assabentar a través de la premsa.

En la seva interlocutòria d'aquest dijous, la jutgessa requeria "de forma expressa" a la mare perquè en "l'improrrogable termini de dues hores i com a màxim fins a les 14 hores de l'11 d'octubre del 2019", entregués la menor als Mossos d'Esquadra, que es trobaven a la porta de l'oficina consular. L'advertia que en cas d'incompliment podria incórrer en un "delicte de desobediència a l'autoritat judicial o, en el seu cas, altres delictes".

Entrega de la menor

Segons ha relatat la lletrada després que el cotxe amb la nena abandonés l'edifici, ha estat la mateixa mare qui s'ha acomiadat de la nena i l'ha entregat als agents. "La nena només feia que expressar plorant que no volia marxar, les psicòlogues han gestionat l'entrega com han pogut", ha apuntat.

Ara la menor serà portada en cotxe fins a Vielha, on es reunirà amb el seu pare. En principi la idea és que el cotxe que ha sortit del consolat faci parada en una comissaria o sala de jocs i que des d'allà un vehicle policial la porti amb el pare i que durant tot el trajecte la petita vagi acompanyada de les psicòlogues de la DGAIA.

Per a la defensa de la Maria, la mare de la nena, l'entrega resolta per la jutgessa no "preserva de la millor manera la nena, sinó la figura paterna". "El que s'ha evitat és que el pare hagi de venir a Barcelona", han lamentat.

Una trentena de persones ha volgut donar suport a la dona, que va denunciar l'exparella per abusos sexuals a la filla, tot i que l'Audiència de Lleida va arxivar la causa. Després que un cotxe s'emportés la menor, ha arribat una ambulància al consolat per atendre la mare.

El consolat

Els lletrats també han aprofitat l'atenció amb els mitjans per precisar que la mare i la nena eren al consolat d'Uruguai perquè la sentència ho obligava així, no perquè s'hi trobessin "atrinxerades". "Se les va obligar a venir aquí i amb bon criteri, el cònsol va dir que no podia entregar-la, perquè no té atribucions per fer-ho", ha comentat Mario Guerrero.

L'advocat ha explicat que el consolat va decidir no fer res fins que no s'aclarissin dues resolucions judicials del 4 d'octubre perquè preveien entregues diferents. "El dimecres, amb data dijous, se'ns diu que hauríem d'entregar la nena al consolat, i el dijous comuniquem a Mossos la nostra intenció de lliurar la nena", ha conclòs.

Pròxims passos

Els advocats han recordat que divendres passat ja van presentar un escrit demanant la suspensió de la sentència però aquest no ha estat proveït per la jutgessa de Vielha, com tampoc no ho han fet els dos recursos contra les resolucions que dictaven l'entrega a través de la policia i la conducció amb vehicle policial. Així, el proper pas ara serà presentar un recurs d'apel·lació perquè la mare recuperi la custòdia de la menor.

El cas es remunta al 2016

El cas va començar el 2016, quan mare i filla van viatjar a l'Uruguai i allà es va sospitar que el pare podria haver abusat de la menor. Totes dues es van quedar al país sud-americà i, tot i diversos informes tècnics que admetien la possibilitat d'abusos, la justícia uruguaiana va obligar la mare a retornar a Catalunya. A més, el febrer passat l'Audiència de Lleida va arxivar la causa contra el pare.

Aleshores va començar un període de transició pel qual el pare tenia dret a visitar la nena durant unes hores en un punt de trobada neutral. No obstant això, la menor estava molt alterada, i el pare va desistir. Diversos informes tècnics van apuntar que la mare no era del tot sincera i posava la nena en contra del pare.

Per això, la jutgessa de Vielha va decidir donar la custòdia al pare i permetre a la mare una visita setmanal. L'intercanvi s'havia de fer al consolat uruguaià, però la mare i el cònsol s'hi van negar.
Arxivat a