Un dia amb 18 desnonaments: la realitat de l'habitatge a Barcelona

L'onada de desallotjaments d'aquest dijous, amb intervenció polèmica dels Mossos al Poble-Sec i el Raval, reuneix tots els ingredients de l'emergència habitacional a la capital catalana

Dispositiu dels Mossos aquest dimarts al Poble-Sec
Dispositiu dels Mossos aquest dimarts al Poble-Sec | ACN
10 d'octubre del 2019
Actualitzat el 11 d'octubre a les 14:08h
A Barcelona, aquest dimarts al matí, hi havia previstos 18 desnonaments. Com a mínim, aquesta és la dada de la qual tenia constància l'Ajuntament. Un sol matí que permet resumir les dificultats per exercir el dret a l'habitatge a la ciutat i que evidencia la situació d'emergència que viu la capital. La vulnerabilitat de les famílies, la concentració d'immobles en mans de fons voltors, la discutida actuació policial i la falta de recursos de l'Ajuntament són alguns dels elements que s'han posat de relleu aquest dimarts.

"Els Mossos no desnonen". Amb aquesta contundència es va expressar el conseller d'Interior, Miquel Buch, al ple del Parlament del 6 de febrer. Si bé és cert que la capacitat d'executar un desnonament la té la comitiva judicial, també ho és que sense l'actuació dels Mossos molts desallotjaments no es podrien tirar endavant, sobretot aquells en què hi ha resistència veïnal.

Una situació que s'ha viscut almenys en tres escenaris diferents aquest matí. A les sis del matí la Brigada Mòbil de la policia catalana ja havia desplegat vuit dotacions de la Brigada Mòbil al carrer Lleida, al Poble-Sec, on el jutjat havia ordenat el desnonament de sis famílies -amb tres menors d'edat- que van ocupar el bloc del número 38 fa dos anys. Desenes de persones convocades per col·lectius d'habitatge es concentraven a l'interior del portal per evitar-ho i un centenar ho feien al carrer. Hi ha hagut moments de tensió i cops de porra i els Mossos han detingut una dona acusada d'agredir un agent. Finalment, i davant la resistència veïnal, la comitiva judicial i els Mossos han decidit marxar, però les sis famílies continuen sota l'amenaça de desnonament. Al carrer Obradors del barri Gòtic s'ha reproduït el mateix guió. Una veïna feia front a un intent de desnonament que estava anunciat amb data oberta des de l'1 d'octubre, però la presència de veïns a la porta ha forçat el jutjat a fer marxa enrere. En canvi, al carrer de Sant Bartomeu del Raval, la convocatòria de col·lectius d'habitatge no ha servit per evitar que una dona i els seus dos fills menors d'edat fossin expulsats de casa. El desnonament s'ha produït després d'una càrrega dels Mossos a la rambla del Raval. 
Arxivat a