El govern de Colau veu «absolutament desproporcionats» els operatius dels Mossos per desnonar

La regidora d'Habitatge de l'Ajuntament, Lucía Martín, exigeix al Govern canvis en les "directrius polítiques"

Dispositiu policial al Poble-Sec
Dispositiu policial al Poble-Sec | ACN
10 d'octubre del 2019
Actualitzat a les 18:34h
L'Ajuntament de Barcelona ha sortit al pas de l'actuació dels Mossos d'Esquadra en tres desnonaments aquest dijous al matí a la ciutat. Dos -al Poble-Sec i al Gòtic- han pogut ser aturats gràcies a la resistència veïnal, mentre que un tercer al Raval s'ha acabat executant. En tots tres casos, la policia ha desplegat amplis dispositius per poder fer efectiva l'ordre del jutjat. Al Poble-Sec hi ha hagut cops de porra i una persona detinguda, acusada d'agredir un agent, mentre que al Raval també s'han produït càrregues contra les persones concentrades. "Són dispositius absolutament desproporcionats", ha valorat la regidora d'Habitatge, Lucía Martín, en una atenció als mitjans. 
  A través de Twitter l'alcaldessa, Ada Colau, també ha criticat l'actuació policial i ha criticat el conseller d'Interior, Miquel Buch, per "prioritzar dispositius desproporcionats per desnonar famílies vulnerables", per davant d'altres tasques de seguretat. 
 Martín ha exigit a Buch i també a la consellera de Jutícia, Esther Capella, canviar les "directrius polítiques" en casos de desnonaments, reforçant els serveis de mediació entre veïns i grans propietaris. La regidora també ha demanat un canvi legal perquè els grans propietaris estiguin obligats a fer contractes de lloguer a les famílies desafavorides. Actualment, la llei 24/2015, ja plenament vigent, obliga els grans tenidors a oferir un lloguer social abans de desnonar. 
 
La regidora ha assegurat que l'Ajuntament atendrà totes les famílies que hagin estat desnonades aquest dijous i també ha demanat canvis legals per reduir la quantitat de persones que es queden al carrer. Per exemple, una modificació legal que acabi amb els desnonaments amb data oberta. De fet, aquesta pràctica ja està prohibida per llei, però els jutjats la continuen avalant.

Buch qüestiona la gestió municipal

El conseller d'Interior, Miquel Buch, ha respost els retrets de Colau i Martín i ha qüestionat -també a través de Twitter- la gestió municipal en els desnonaments d'aquest dijous a Barcelona que han requerit actuació policial. 

El conseller ha argumentat que els Mossos han actuat per ordre judicial i ha llançat un missatge a l'alcaldessa. "Preguntem-nos per què des de serveis socials de l’Ajuntament no s’ha donat una solució a aquesta família vulnerable abans d’arribar al desnonament", ha dit.
Arxivat a