Cunillera es reuneix amb els Mossos després de la polèmica pel discurs de la Guàrdia Civil

La delegada del govern espanyol s'ha reunit amb la cúpula de la policia catalana per llimar asprors després d'haver abandonat l'acte del cos armat

Acte del dia de la Guàrdia Civil.
Acte del dia de la Guàrdia Civil. | Europa Press
09 d'octubre del 2019
Actualitzat el 10 d'octubre a les 9:12h
La delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, s'ha reunit aquest dimarts a la tarda amb la cúpula dels Mossos d'Esquadra al complex a la seva seu central al complex Egara després de la polèmica provocada pels discursos d'hores abans en l'acte amb motiu de la celebració de la patrona de la Guàrdia Civil. Els representants dels Mossos presents en l'acte, a la caserna de Sant Andreu de la Barca, l'han abandonat ofesos pel contingut i el to dels discursos dels comandaments del cos armat.


Cunillera s'ha reunit amb el secretari general d'Interior, Brauli Duart, i el director general de la Policia, Pere Ferrer, així com amb la resta de la cúpula del cos. Aquí, però, es produeix un xoc de versions. Segons Interior, Cunillera ha traslladat les seves disculpes i les del Ministeri de l'Interior per aquests fets, i els ha demanat que la polèmica no afecti la col·laboració entre els tres cossos. Per la seva banda, la Delegació del govern espanyol a Catalunya ha indicat que el que s'ha celebrat aquesta tarda ha estat una trobada amb caràcter informal, i no per rebaixar tensions perquè, segons han dit, no n'hi ha. Fonts de la delegació han "desmentit rotundament" que hagin demanat disculpes i que la trobada ha estat per "certificar que segueix l'enteniment i les ganes de col·laborar". 

En l'acte motiu de la polèmica, Duart, Ferrer i el comissari en cap dels Mossos d'Esquadra, Eugeni Sallent, han marxat just quan han acabat els discursos. Els han molestat especialment les referències indirectes al major Trapero i a la intendent Teresa Laplana, que estava al capdavant del dispositiu del 20 de setembre a la Conselleria d'Economia.

Advertències a l'independentisme

En l'acte a Sant Andreu de la Barca, el cap de la Guàrdia Civil a Catalunya, el general de brigada Pedro Garrido, ha assegurat aquest dimecres que l'última operació policial contra els CDR demostra que "la pretesa revolució dels somriures" s'ha convertit "amb més facilitat de la desitjada" en "el rictus que dissimula l'odi i la mesquinesa capaç de generar destrucció, dolor i sofriment".

Durant la seva intervenció a l'acte de celebració de la patrona del cos, Garrido, després de puntualitzar que independentisme i terrorisme "no són el mateix", ha alertat als que per aconseguir la independència "triïn el camí del terror" que se'ls combatrà "sense pena ni treva" perquè finalitzin el seu recorregut davant la justícia.

Al seu torn, el director general de la Guàrdia Civil, Félix Azón, que ha dit "compartir" totes les paraules de Garrido, ha destacat que la detenció dels CDR "ha evitat mals majors que ja no es produiran".

Homenatge a Ramírez Sunyer

La Guàrdia Civil ha condecorat també a títol pòstum qui va ser el titular del jutjat d'instrucció 13 de Barcelona, Juan Antonio Ramírez Sunyer. Aquest magistrat, que va morir el novembre del 2018 a causa d'una malaltia, va encapçalar la primera investigació sobre la logística del 1-O. Part de la instrucció d'aquest jutjat ha alimentat la causa del Tribunal Suprem sobre l'1-O.

En la celebració de la patrona a la caserna de Sant Andreu de la Barca, han lliurat a l'esposa del jutge difunt la distinció una creu de l'ordre del cos en categoria de plata.

Entre els condecorats també hi ha la lletrada de l'administració de justícia del jutjat d'instrucció 13 de Barcelona, Montserrat del Toro, que va intervenir en el registre del Departament d'Economia el 21 d'octubre. Del Toro, que també va comparèixer com a testimoni al judici per l'1-O, ha rebut una medalla .al mèrit amb distintiu blanc.