Òmnium denuncia que la Fiscalia «juga» amb la presó provisional dels Jordis

El vicepresident de l'entitat, Marcel Mauri, demana la "immediata" llibertat de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez

Jordi Cuixart i Jordi Sànchez durant la  protesta per l'entrada de la Guàrdia Civil al Departament d'Economia
Jordi Cuixart i Jordi Sànchez durant la protesta per l'entrada de la Guàrdia Civil al Departament d'Economia | Adrià Costa
08 d'octubre del 2019
Actualitzat a les 17:57h
La petició de la Fiscalia perquè el Tribunal Suprem realitzi una vista per revisar la presó provisional del president d'Òmnium, Jordi Cuixart, i de l'expresident de l'ANC Jordi Sànchez dos anys després és, segons l'entitat que presideix el primer, una nova mostra de "vulneracions de drets i llibertats". "Juguen amb els terminis", ha denunciat el vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri. En una roda de premsa posterior a l'anunci, ha assegurat que la voluntat de renovar la presó provisional dos anys més suposa una "evidència de la vergonyosa actuació de la justícia espanyola". 

"Retorcen les institucions", ha afegit Mauri, que ha considerat que el que hauria de fer la Fiscalia és escoltar les recomanacions de les entitats pels drets humans i el grup contra les detencions arbitràries de Nacions Unides per posar els presos polítics "immediatament en llibertat". A més, ha defensat que al llarg del judici no s'ha pogut presentar "cap prova" que justifiqui els delictes de rebel·lió ni sedició: "Només ens val l'absolució". 

Ara per ara, ha explicat Mauri, encara no han pogut parlar amb Cuixart sobre la petició del ministeri públic, tot i que ha recordat que la seva posició en la defensa dels drets fonamentals es manté "intacta". 

"El que busquen no és justícia, és simplement venjança i voluntat d'escarni cap a bona part de la societat catalana", ha denunciat el vicepresident d'Òmnium. I davant d'això, ha afirmat, l'entitat i el seu president mantenen "la mateixa determinació" en la defensa dels drets i les llibertats. 
 

El vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, aquest dimarts. Foto: Aida Morales


Revisió de la presó provisional

La Fiscalia ha demanat aquest dimarts al Suprem la revisió de la presó provisional dels Jordis, atenent que aquest 16 d'octubre es compleixen dos anys del període de presó preventiva. La petició del ministeri públic ha estat notificada a les parts via procuradors,  a través d'un escrit. 

Concretament, la Fiscalia demana realitzar una vista amb els dos acusats abans que expiri el termini de presó preventiva per valorar la seva situació personal, segons han confirmat fonts del ministeri públic. Es tracta d'un tràmit habitual, en cas que el Suprem no dicti sentència abans del termini establert.

L'article 504 de la llei d'enjudiciament criminal decreta un temps màxim de dos anys de presó provisional per a persones acusades per un delicte amb una pena superior als tres anys, com és el cas de la rebel·lió. Davant del supòsit que no hi hagi sentència en aquest termini, el tribunal pot acordar una pròrroga de fins a dos anys més, que finalitzarà una vegada es comuniqui la condemna. 

Dos anys empresonats

El 16 d'octubre del 2017 els Jordis van ser detinguts i empresonats preventivament per ordre de la jutgessa de l'Audiència Nacional Carmen Lamela, investigats en la causa vinculada al referèndum de l'1 d'octubre. Mesos després se sumarien, també com a presos polítics, Oriol Junqueras i la resta d'exconsellers acusats de rebel·lió, així com l'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell.
 

La Fiscalia demana revisar ... by naciodigital on Scribd