El Govern ignora el recurs de Borrell i nomena els delegats a Tunísia, Mèxic i l'Argentina

L'executiu espanyol ha recorregut al TSJC l'obertura de les tres noves oficines exteriors, que tindran al capdavant Lleïr Daban al país centre-americà, David Poudevida al sud-americà i Ahmed Benallal al nord-africà

El conseller d'Acció Exterior, Alfred Bosch, aquest dimarts al Palau de la Generalitat
El conseller d'Acció Exterior, Alfred Bosch, aquest dimarts al Palau de la Generalitat | Govern
08 d'octubre del 2019
Actualitzat a la 13:46h
La conselleria d'Acció Exterior segueix endavant amb el desplegament de la xarxa de delegacions malgrat el recurs del govern espanyol contra l'obertura de les oficines de Mèxic, l'Argentina i Tunísia. En aquest sentit, Alfred Bosch ha anunciat aquest dimarts en la roda de premsa posterior a la reunió del Govern que l'executiu ha nomenat els delegats que se situaran al capdavant de les tres noves seus de la Generalitat a l'estranger. Es tracta de Lleïr Daban a Mèxic, de Davd Poudevida a l'Argentina i d'Ahmed Benallal a Tunísia. Tots tres s'han escollit a través d'un concurs públic.

"Davant l'ofensiva judicial del govern espanyol, l'executiu català ha expressat la seva voluntat de seguir construint l'acció exterior del país perquè és una obligació fer que Catalunya sigui present a tot el món. No ens aturarem per més recursos que ens puguin interposar. El que fem és legal, legítim i absolutament necessari", ha assegurat el conseller d'Acció Exterior. "Hem de ser competitius en tots els aspectes: econòmic, empresarial, cultural, artístic, esportiu, acadèmic i turístic, i hem d'explicar al món la realitat de Catalunya, que cada vegada és més pròspera", ha recalcat.
 
Amb aquests tres nomenaments, s'amplia fins a quinze el nombre de delegats i delegades del Govern a l'exterior, i les delegacions passen a donar servei a un total de 39 països. Les oficines de Mèxic, l'Argentina i Tunísia serveixen per recuperar la presència institucional a l'Amèrica Llatina i per tenir, per primera vegada, presència al continent africà. Tant Daban com Poudevida i Benallal, els nous delegats, tenen experiència laboral o institucional en els països on desenvoluparan les responsabilitats.

El nomenament de Borrell

Josep Borrell, ideòleg de l'ofensiva de la Moncloa contra la reobertura de l'aparell exterior català, ja ha rebut l'aval per ser alt representant de la diplomàcia europea, de manera que haurà de deixar el seu lloc a l'executiu espanyol. "A Borrell li desitjo tot l'encert que no ha volgut tenir quan era ministre d'Afers Estrangers", ha assegurat Bosch, que ha demanat als nous delegats que facin de Catalunya "cada vegada un país més pròsper" i abonin una acció exterior que permeti una solució política.

El conseller, a banda, ha recordat que el 27 de novembre acaba el termini per complir amb el dictament del Grup de Detencions Arbitràries de les Nacions Unides segons el qual cal alliberar Jordi Sànchez, Jordi Cuixart i Oriol Junqueras. Segons el Govern, aquest dictamen s'ha de complir, però aquesta opinió no és convertida per l'Estat.