El Govern demana suspendre l'ordre de la Junta Electoral de retirar els llaços grocs

La Generalitat presenta un recurs de reposició i posa de relleu l'exercici de drets fonamentals dels empleats públics, tot i que ja havia ordenat retirar els símbols de les façanes

La conselleria d'Agricultura, amb un llaç groc a la porta principal.
La conselleria d'Agricultura, amb un llaç groc a la porta principal. | Adrià Costa
04 d'octubre del 2019
Actualitzat a les 14:45h
El Govern ha presentat un recurs de reposició contra l'ordre de la Junta Electoral Central (JEC) que obliga a retirar el llaços grocs i altres símbols d'edificis públics. L'executiu català recorda en el recurs que la campanya electoral "no exclou la difusió d'altres missatges de signe polític", i la seva prohibició total afecta els drets fonamentals dels empleats públics més enllà de tota ponderació de proporcionalitat. El Govern també reclama la "llibertat d'expressió de les persones representants institucionals", que només pot limitar-se "per causa legal interpretada restrictivament". 

El recurs de reposició l'ha fet públic Presidència després que la Generalitat hagi començat a retirar els llaços grocs dels edificis públics. L'ordre transmesa per Palau a les conselleries s'ha fet efectiva aquest migdia, després que els departaments rebessin la notificació firmada pel secretari del Govern, Víctor Cullell. El termini establert per la JEC expirava a les tres d'aquesta tarda d'aquest divendres. Tanmateix, algunes conselleries, com la d'Economia, ja havien començat la jornada sense símbols a la seva façana.

Un dels primers departaments que han començat a treure els llaços ha estat el d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, també en mans d'ERC, com el d'Economia. A la conselleria hi havia llaços a les finestres i un altre a la porta principal. Els propis treballadors han començat a despenjar-los, per bé que el de l'entrada s'ha tret una estona més tard i evitant que els mitjans de comunicació en deixessin constància. Com el que personal de neteja no s'incorpora a la feina fins a les quatre de la tarda, els propis funcionaris s'han encarregat de donar compliment a l'ordre.

Tal com han confirmat fonts governamentals a NacióDigital, la notificació comunicada des de Presidència -amb l'aval del president de la Generalitat, Quim Torra- deixava clar que la retirada dels llaços s'havia de fer efectiva abans de les tres de la tarda, límit fixat per la JEC. De fet, en la nota enviada als departaments es recordava el requeriment i el límit temporal, amb l'apunt "als efectes oportuns". Les conselleries ho han interpretat com una ordre.

La JEC havia instat els Mossos d'Esquadra a exercir una "vigilància permanent" dels edificis públics per evitar que es tornin a exhibir símbols similars, considerats "partidistes" per l'autoritat electoral. La delegació del govern espanyol a Catalunya també té la instrucció de comprovar que es compleix la resolució en el termini establert.
 

Recurs reposició JEC by naciodigital on Scribd