Malestar al PDECat per la tria de Roger Español com a candidat al Senat

El fitxatge parteix dels independents de JxCat, va comptar amb el vistiplau de Puigdemont i Sànchez, i es va comunicar dimecres al vespre a la direcció del partit

Roger Español serà el candidat de JxCat al Senat
Roger Español serà el candidat de JxCat al Senat | ACN
03 d'octubre del 2019
Actualitzat el 04 d'octubre a les 9:51h
El fitxatge de Roger Español com a candidat de Junts per Catalunya (JxCat) al Senat va fer-se públic quan passaven pocs minuts de les dotze del migdia a la cantonada de la Gran Via amb el carrer Sardenya. Un cop publicada pels mitjans, els enllaços van començar a circular a una velocitat endimoniada pels grups de whatsapp i les converses particulars dels dirigents del PDECat, algun dels quals encara no coneixia l'anunci. "Això portarà cua", assegurava al cap d'uns minuts un membre de la direcció a NacióDigital. Per quins motius? Són dos: per les formes del fitxatge i, també, pel perfil escollit.

Pel que fa a la primera qüestió, cinc responsables de la formació nacionalista asseguren que la tria d'Español sorgeix del que s'engloba dins dels independents de JxCat -Laura Borràs entre elles- i que, posteriorment, va rebre el vistiplau de Carles Puigdemont des de Waterloo i de Jordi Sànchez, cap de cartell al Congrés, des de Lledoners. El flamant candidat al Senat va ser el número cinc de Front Republicà a les últimes eleccions espanyoles i, fins aquell moment, no disposava d'experiència en política. El nom d'Español va saltar a primera plana després de perdre un ull arran de la violència policial de l'1-O, jornada de la qual es va convertir en una de les icones.

A les eleccions municipals del mes de maig va assegurar que votaria "convençudíssim" la CUP, i ara fa el salt a la formació de Puigdemont. La direcció del PDECat es va assabentar del fitxatge dimecres al vespre, unes hores abans que es fes oficial. Quan el president del partit, David Bonvehí, ha començat a rebre demandes d'explicació per alguns dels membres de la direcció, s'ha justificat assegurant que el número u al Senat corresponia als independents. En les últimes espanyoles, el cap de cartell a la cambra baixa va ser Lluís Puig, exconseller de Cultura i exiliat, que va quedar-se sense escó.