El Constitucional estudiarà la suspensió de Sànchez, Rull i Turull com a diputats al Congrés

L'alt tribunal considera que la decisió pot tenir "conseqüències jurídiques generals" i obre una peça separada per analitzar els recursos

Els diputats presos, al Congrés
Els diputats presos, al Congrés | Europa Press
03 d'octubre del 2019
Actualitzat a la 13:56h
El Tribunal Constitucional ha admès a tràmit els recursos d'ampara presentats per Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull contra els acords de la mesa del Congrés dels Diputats del passat 24 de maig i 11 de juny del 2019 que acordaven la seva suspensió com a diputats. Segons la resol·lució de l'alt tribunal espanyol, s'admeten els recursos perquè tenen una "especial transcendència constitucional i perquè plantegen un problema que afecta una faceta d'un dret fonamental sobre el qual no hi ha doctrina per part del tribunal". 

A més, el Constitucional també considera que l'assumpte "transcendeix del cas concret" dels diputats electes, i que podria tenir "conseqüències polítiques generals". No obstant això, no veu "urgència excepcional" per suspendre les resolucions que concretament es recorren i que determinen la suspensió dels diputats, sinó que obrirà una peça separada per analitzar la situació. Així mateix, el TC atorga a la Fiscalia i als líders independentistes empresonats preventivament per la causa de l'1-O un termini de tres dies per presentar al·legacions. 

El 24 de maig, la mesa del Congrés va decidir suspendre -coincidint amb l'últim dia de campanya- els diputats presos, tal i com recomanava l'informe jurídic dels lletrats de la cambra baixa. En aquest informe s'avala la suspensió de tot ells -també la d'Oriol Junqueras-, sota l'empara de l’article 384bis de la llei d'enjudiciament criminal (LECrim).