Reivindicació massiva de l'1-O a tot el país

L'ANC reuneix 18.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, a Barcelona i l'independentisme també desborda les principals ciutats catalanes

Manifestació en el segon aniversari de l'1-O a Barcelona
Manifestació en el segon aniversari de l'1-O a Barcelona | Adrià Costa
01 d'octubre del 2019
Actualitzat el 02 d'octubre a les 0:09h
Barcelona torna a ser escenari, aquest dimarts, d'una de les mobilitzacions convocades per l'ANC arreu del país per commemorar el segon aniversari de l'1-O i reivindicar el referèndum d'autodeterminació del 2017. A les portes de la sentència del Tribunal Suprem -que es preveu de forma imminent- milers de persones han participat en una marxa amb inici a la plaça de la Catalunya i final a l'institut Jaume Balmes, un dels escenaris de les càrregues policials del referèndum.

La Guàrdia Urbana ha xifrat en 18.000 persones els participants a la manifestació. Sota el lema "Ho vam fer i vam guanyar", la marxa ha enfilat per passeig de Gràcia entre estelades i proclames independentistes. Els manifestants han repetit càntics com "vam votar i vam guanyar", "independència" i "1 d'octubre, ni oblit ni perdó", al temps que també han cridat en contra de la policia espanyola.
 

Abans d'arribar al centre, però, la manifestació ha passat per la seu de la Comissió Europea, amb intenció d'arribar també per davant de la delegació del govern espanyol, tot i que s'ha trobat amb un important dispositiu policial. Amb un megàfon, un portaveu de l'ANC ha llegit un comunicat en què ha reclamat no renunciar als objectius polítics. 
 
"Fins on volen arribar el Parlament i el Govern? Volem una independència real", ha llegit per exigir que s'avanci en la via unilateral. I és que, "en comptes de diàleg", ha recordat, la resposta de l'estat espanyol ha estat la "presó". Poc després, una altra portaveu de l'ANC ha denunciat que el referèndum s'hagi volgut "buidar de contingut i legitimitat", i ha considerat que la independència és "l'única eina real" contra un Estat que vol "engabiar" amb la repressió les reivindicacions independentistes.   
L'institut Jaume Balmes, on ha acabat la marxa pocs minuts abans de les 21.00 hores, va ser un dels col·legis electorals del referèndum on es va poder viure la repressió exercida pels cossos de seguretat de l'Estat. La policia nacional espanyola va carregar contra les persones concentrades al centre per tal de desallotjar-lo i requisar urnes i paperetes.
Des d'allà, l'ANC ha demanat als manifestants una "mobilització continuada" i, adreçant-se als polítics, els ha advertit que els ciutadans no acceptaran més "declaracions simbòliques". La marxa, que ha superat totes les expectatives de participació per part dels organitzadors, ha finalitzat amb el cant dels Segadors. 


Arxivat a