Puigdemont afirma que l'Estat el vincula amb el terrorisme per reactivar l'euroordre

L'expresident de la Generalitat troba un "deliri" les informacions que el vinculen amb la causa de l'Audiència Nacional i assegura que "afrontarà" una hipotètica extradició

Carles Puigdemont i Mònica Terribas, aquest dimarts a Waterloo
Carles Puigdemont i Mònica Terribas, aquest dimarts a Waterloo | @maticatradio
01 d'octubre del 2019
Actualitzat a les 16:26h
Carles Puigdemont ha assegurat aquest dimarts, en el segon aniversari de l'1-O, que l'Estat està abonant el terreny per reactivar l'euroordre a través de la vinculació creada aquests dies entre ell, el president Quim Torra i els set membres dels comitès de defensa de la República (CDR) empresonats per l'Audiència Nacional. En aquests termes s'ha expressat en una entrevista al programa El Matí de Catalunya Ràdio en la qual ha apuntat que la justícia espanyola té una "actitud obsessiva" per tal d'aconseguir la seva entrega, qüestió en la qual ha fracassat durant els últims dos anys.

El dirigent de Junts per Catalunya (JxCat) ha assegurat que, en cas de reactivar-se l'euroordre, "hi ha partit". "Estem preparats per afrontar coralment euroordre, jugarem les nostres opcions. Tenim arguments per defensar-nos molt bé, perquè portem dues euroordres i sabem com hem de treblallar. Si hi ha una extradició, jo l'afrontaré. Ho tinc assumidíssim", ha reflexionat Puigdemont, que ha acusat l'Estat de voler penjar la "llufa del terrorisme" i, així, marcar aquesta casella en el mecanisme d'extradició.

En cas que s'emetés l'euroordre, mecanisme fracassat primer a Bèlgica i després a Alemanya, i el mecanisme trobés la complicitat de la justícia belga, l'expresident seria traslladat a una presó espanyola. Preguntat sobre el seu futur i sobre la possibilitat de ser candidat a la Generalitat com l'any 2017, Puigdemont ha assegurat que no descartava ser-ho des de la presó, però també ha indicat que era "impossible" respondre a aquesta qüestió perquè el context és variable.

Vies pacífiques

"És un deliri pensar que el president Torra, jo mateix i tot l'independentisme hagi tingut temptació de provar una cosa que és un fracàs", ha destacat en referència al relat de la violència que ha posat en marxa l'Audiència Nacional i que han avalat els grans partits espanyols amb l'excepció d'Unides Podem. "El missatge és clar: només hi ha una via, que l'hem dit, l'hem escrit i l'hem practicat: civisme, resistència no violenta i democràtica. Involucrar independentisme en activitats que no són cíviques està destinat al fracàs", ha destacat Puigdemont, que ha acusat les institucions espanyoles de perseguir de forma "obsessiva" una condemna de la violència que no s'ha produït.

"Sortim de casa condemnant la violència", ha assenyalat l'expresident de la Generalitat, que ha aprofitat per negar haver tingut res a veure amb la dimissió d'Andreu Martínez com a director dels Mossos d'Esquadra. Martínez va plegar el 25 de setembre, però no va ser fins ahir que el conseller d'Interior, Miquel Buch, va comunicar-ho a Torra i al vicepresident Pere Aragonès. "Jo me'n vaig assabentar ahir", ha assegurat Puigdemont.