L'Ajuntament de Barcelona no penjarà cap retrat de Felip VI al saló de plens

Barcelona en Comú, ERC i JxCat bloquegen la proposta del PP per col·locar un símbol monàrquic al Saló Carles Pi i Sunyer

Josep Bou ha proposat penjar un retrat de Felip VI
Josep Bou ha proposat penjar un retrat de Felip VI | ND
30 de setembre del 2019
Actualitzat a les 12:28h
El saló de plens de l'Ajuntament de Barcelona no lluirà, de moment, cap símbol monàrquic. El PP ha presentat una proposta perquè el consistori pengi un retrat del rei Felip VI al Saló Carles Pi i Sunyer, que ha rebut el suport de Ciutadans, Barcelona pel Canvi i el PSC. Barcelona en Comú, ERC i JxCat s'hi han oposat i la suma de 25 regidors dels tres grups ha bloquejat la iniciativa presentada pel regidor Josep Bou.

Bou ha argumentat que la llei obliga a exhibir el símbol al saló de plens i ha mostrat un retrat des del seu seient a l'hemicicle. "Parlem de procediment, no d'ideologies. Hem de normalitzar Barcelona", ha argumentat el regidor, que ha forçat que la proposta es votés de manera nominal. 

L'Ajuntament va retirar un bust del rei Joan Carles I a l'inici del passat mandat però el Jutjat contenciós administratiu número 3 de Barcelona va estimar el recurs presentat per la delegació del govern espanyol a Catalunya, obligant l'Ajuntament a col·locar un retrat de Felip VI. La sentència, però, no és ferma perquè el consistori va presentar un recurs al TSJC, que encara no s'ha pronunciat.

En aquest context, el debat entre els grups s'ha estructurat entre els que recorden que el Reglament Orgànic Municipal (ROM) estableix que és el ple qui decideix els símbols del saló i els que veuen el Reglament d'Organització i Funcionament (ROF, d'àmbit estatal) com una normativa superior al ROM.

Aquest ha estat l'argument de Ciutadans. La seva regidora María Luz Guilarte ha acusat l'alcaldessa, Ada Colau, de comportar-se de forma "indigna" i saltar-se "la llei de símbols i banderes". Des de Barcelona pel Canvi, Eva Parera ha demanat el compliment de la sentència judicial, encara que no sigui ferma, i en la mateixa línia s'ha expressat la tinent d'alcaldia Laia Bonet (PSC). 

Per part dels grups que s'hi han oposat, el tinent d'alcaldia Jordi Martí (Barcelona en Comú) ha recordat que el ple va decidir que fos el ROM qui regulés la presència de símbols i ha defensat les "conviccions republicanes" del seu grup per justificar el vot.

Elisenda Alamany (ERC) ha criticat que la prioritat del PP sigui "rendir honors a la monarquia" i ha acusat Bou d'"embolicar-se amb la bandera per tapar la corrupció i els privilegis". El regidor de JxCat Ferran Mascarell també ha expressat el rebuig del seu grup a les "intencions partidistes" del PP i ha recordat que el ple municipal té competència per definir la política de símbols de l'Ajuntament.


La gestió directa del Port Olímpic, més a prop

El ple municipal de Barcelona ha aprovat aquest dilluns l'últim tràmit perquè la Generalitat traspassi a l'Ajuntament la gestió directa del Pot Olímpic. Tots els grups han votat favorablement a un traspàs que podria canviar radicalment els usos urbanístics del front marítim barceloní.

La voluntat del govern municipal és reduir el pes l'oci nocturn al Port Olímpic, encara amb més motiu després que durant aquest estiu les discoteques han estat escenaris de baralles i fins i tot d'homicidis. A l'agost, el tinent d'alcaldia de Seguretat i Prevenció, Albert Batlle, ja va avisar que l'objectiu és "acabar amb l'oci nocturn actual".
 
El Moll de Marina es convertirà en un espai de vianants. Foto: Ajuntament de Barcelona

Els propietaris de les discoteques, però, no ho posaran fàcil. De fet, només un dels 26 titulars dels espais d'oci que hi ha a la zona es va presentar a la reunió amb Batlle a l'agost, quan l'Ajuntament va abordar el reforç policial al front marítim i també el futur de la zona del Port Olímpic.

Ara el consistori preveu que la transformació del port comenci a finals d'any i sigui una realitat el 2022. Els principals canvis que es preveuen és incrementar fins als 8.000 metres quadrats l'espai públic obert als veïns, crear noves zones de passeig, disposar d'espais destinats a l'esport i fer que el front marítim s'integri a la trama urbana. 
Arxivat a