Torra i la crua realitat

El president intenta fer compatible l'aprovació dels pressupostos amb l'objectiu de la independència mentre l'amnistia s'obre pas com a resposta a la sentència. També són notícia l'estratègia d'agitació de Cs, la polèmica per la pancarta dels presos a Palau i les noves complicacions de Trump

26 de setembre del 2019
Actualitzat a les 6:35h

Rep El Despertador cada matí al teu correu

Quim Torra ha inaugurat oficialment el curs polític fent palesa la crua realitat: per continuar la legislatura, cal aprovar uns pressupostos; i aquesta fita ha de transitar en paral·lel a un procés cap a l'autodeterminació que a hores d'ara encara no ha trobat un desllorigador al bloqueig. El president de la Generalitat ha estès la mà als comuns i la CUP, fins i tot obrint la porta a impulsar una reforma fiscal que temps enrere va rebutjar per aconseguir aglutinar els suports suficients. Però la resposta d'una oposició que està ja en plena campanya del 10-N ha estat freda. Segurament, serà quan la campanya amaini quan es pugui dilucidar si els comptes del 2020 tindran o no recorregut.  

El que no amaina, però, són els llamps i trons del clima parlamentari. Es donava per fet que les detencions dels nous membres dels CDR acusats de terrorisme marcarien la sessió, però no en el grau de bel·ligerància que Ciutadans ha llançat des del faristol. En temps de la denunciada post-veritat, la nova presidenta parlamentària Lorena Roldán ha comparat sense embuts els CDR amb ETA. Amb fotografia de l'atemptat a la caserna de la Guàrdia Civil a Vic de 1991 inclosa. Tot plegat, buscant una vinculació maquiavèl·lica que la realitat desmenteix. Sobre les detencions de dilluns, queden incògnites i llacunes per resoldre. En tot cas, avui desfilaran per l'Audiència Nacional set dels independentistes acusats de terrorisme. 
 

Avui no et perdis

» Torra busca l'equilibri entre pressupostos i autodeterminació camí de la sentència; crònica de Joan Serra Carné, Oriol March i Sara González del debat de política general al Parlament.

»Torra incompleix l'ordre del TSJC i manté la pancarta en favor dels presos a Palau; per Aida Morales.

»Rivera i Arrimadas s'encomanen a l'estratègia de la provocació; per Pep Martí.

»«Ara va de debò»; opinió de Josep-Lluís Carod-Rovira.

»Pensions per a desnonats a Barcelona: allotjaments «temporals» de mig any; un reportatge d'Andreu Merino.

»Trump va demanar al president d'Ucraïna que investigués el fill de Biden; per Carles Bellsolà.
 


Ferran Casas i Manresa
subdirector de NacióDigital

Vols rebre El Despertador de NacióDigital cada matí al teu correu electrònic? 
Fes clic aquí per subscriure-t'hi