Rivera i Arrimadas s'encomanen a l'estratègia de la provocació

Ciutadans opta per treure el màxim rèdit possible amb accions i gestos que busquen la confrontació

Rivera i Arrimadas, aquest dimecres a Vic.
Rivera i Arrimadas, aquest dimecres a Vic. | Albert Alemany
25 de setembre del 2019
Actualitzat el 26 de setembre a les 15:05h
L'estrena de Lorena Roldán com a a cap de Ciutadans en un debat de política general al Parlament ha superat totes les expectatives. La que serà cap de cartell taronja en les properes eleccions catalanes ha engegat un discurs en què ha posat en el mateix sac l'independentisme i ETA, les detencions d'aquests dies i l'"apreteu" del president Quim Torra. La diputada ha arribat a mostrar imatges de l'atemptat d'ETA contra la caserna de la Guàrdia Civil a Vic (any 1991) per mirar de barrejar-ho tot. Roldán fins i tot ha demanat a Torra que ordeni "aturar-se" als seus "comandos".  

El dia ha donat per molt. En un acte perfectament sincronitzat amb el discurs de Roldán, el líder de Ciutadans, Albert Rivera, i la portaveu al Congrés del partit taronja, Inés Arrimadas, han fet avui el seu primer acte de precampanya electoral a Vic. Ha estat l'endemà de les protestes que va viure la capital osonenca per les detencions de nou independentistes per la Guàrdia Civil, un d'ells, de Sant Pere de Torelló. 
 

Lorena Roldán, aquest dimecres en el debat de política general Foto: Adrià Costa


A la dreta del PP pensant en la sentència

La intervenció de Roldán avui i la posada en escena a Vic confirmen l'aposta estratègica de Ciutadans per la provocació a l'independentisme i per aconseguir ressò mediàtic gràcies a gestos que busquen la confrontació. Rivera és presoner d'un discurs recalcitrant però no pensa fer marxa enrere.

De cara al 28-A, i amb la sentència del Tribunal Suprem pel mig, Ciutadans ha optat per intentar treure tot el rèdit possible a una sentència condemnatòria. La consigna és escalfar el carrer i intentar criminalitzar tot el sobiranisme. Per això, buscar el cos a cos amb els independentistes és essencial, i a això es dediquen els caps de Ciutadans des de fa mesos. Veiem-ne alguns exemples. 

Un diumenge a Altsasu

El 4 de novembre del 2018, Rivera es va presentar a Altsasu, a Navarra, enmig d'una forta tensió pel cas que va suposar el judici de vuit joves acusats d'agredir membres de la guàrdia civil i les seves parelles. Les greus acusacions (entre elles, la de terrorisme) van crispar la societat basca i el líder unionista va aprofitar per passejar-se pel poble. Ho va haver de fer custodiat per la policia. Els joves van ser condemnats per l'Audiència de Navarra per atemptat contra l'autoritat amb agreujant de discriminació ideològica, i el cas espera el resultat d'un recurs al Suprem.

Retirant llaços a Amer

El 16 de febrer passat, Ciutadans va planificar una acció de retirada de llaços grocs en una població. I quina millor que la gironina Amer, lloc de naixement de Carles Puigdemont? En aquest cas, la protagonista va ser Inés Arrimadas, junt amb el grup taronja al Parlament de Catalunya. Els veïns van respondre amb indiferència i botigues tancades.  

L'anterior visita a Vic

A Inés Arrimadas li agrada molt Vic. El 18 d'abril, amb motiu de la campanya per a les eleccions espanyoles del 28-A, ja hi va ser. Va obtenir el que buscava: algunes escridassades i insults, el que li va permetre acusar l'independentisme d'i insultar-la. Com el d'avui, aquell també va ser un acte llampec: mitja hora, molts periodistes, unes declaracions i cap a casa

Una foto a Waterloo

El 24 de febrer, un dia després d'haver estat designada per Rivera com a cap de cartell de Ciutadans per Barcelona, Arrimadas se'n va anar a Waterloo, on es troba exiliat el president Carles Puigdemont. Davant de la seva residència, Arrimadas va demanar-li que es lliurés a la justícia espanyola i va acusar el sobiranisme de tenir "sotmesos" els catalans no independentistes.

Al cor del nacionalisme basc

El 14 d'abril passat, Rivera va ser a Errenteria, un dels feus de l'esquerra abertzale. En aquella ocasió, es va trobar amb el silenci de la població i, això sí, uns llaços grocs immensos. En aquell acte el va acompanyar un reconegut partidari del partit, el filòsof espanyolista Fernando Savater.

Al poble de Josu Ternera

En plena campanya de les municipals, Rivera va decidir anar a fer un míting a Ugao-Miraballes, el poble on va néixer l'històric d'ETA Josu Ternera, a Biscaia. Va ser el 23 de maig. Ja li havien pres la mesura i el dirigent de la dreta unionista es va trobar amb un poble silenciós i buit. Com en els altres casos, l'objectiu era aparèixer com el més espanyolista i bel·ligerant amb el nacionalisme basc, sempre en pugna amb el PP. També, com avui, l'acte es va decidir després d'una detenció, en aquest cas la de Ternera per part de la policia francesa. 
Arxivat a