Diada castellera reivindicativa a les festes de la Mercè

La plaça de Sant Jaume s'ha omplert per veure les colles de Barcelona, que han fet castells de sis, de set i de vuit

El Jovent Republicà ha desplegat una estelada a la plaça.
El Jovent Republicà ha desplegat una estelada a la plaça. | Adrià Costa
NacióDigital
24 de setembre del 2019
Actualitzat a les 20:00h
Barcelona ha celebrat aquest dimarts la diada castellera de la Mercè a la plaça de Sant Jaume. La jornada ha tingut to reivindicatiu i ha començat un cop acabat el seguici, encapçalat per l'alcalde accidental, Jaume Collboni, i que no ha comptat amb la participació d'Ada Colau -que és a la cimera climàtica de l'ONU a Nova York- ni del president Quim Torra, que sí que ha fet acte de presència al balcó del consistori durant la diada.

Les protagonistes a Sant Jaume han estat les colles de la ciutat. Els castellers de Barcelona, de Sants, de la Vila de Gràcia, del Poble Sec, de la Sagrada Família, de Sarrià i la Jove de Barcelona han fet els seus castells simultàniament per agilitzar la diada i han arrencat amb castells de vuit, de set i de sis.

Els castells de set han dominat la tercera ronda. La colla de Barcelona -que enguany celebra el 50è aniversari- ha intentat un 4 de 9 amb folre que s'ha ensorrat quan encara no l'havien carregat.
 
Dos dels castells que s'han carregat a la plaça. Foto: Adrià Costa

Més enllà de la cultura popular, les reivindicacions polítiques també han marcat la jornada castellera. A la plaça, s'han repetit càntics que demanaven l'alliberament dels presos polítics i proclames d'independència. A més, el Jovent Republicà -les joventuts d'ERC- han desplegat una estelada gegant i una pancarta amb la paraula "República" des d'un edifici de la plaça, que han estat retirades al cap de pocs minuts i que s'han exhibit quan les autoritats ja no eren al balcó del consistori.

La reivindicació de la plaça ha contrastat amb la voluntat del govern municipal de fer un "parèntesi" en l'actualitat política coincidint amb la Mercè. Aquest ha estat l'argument exposat per Collboni per evitar valoracions sobre les detencions de nou independentistes aquest dilluns, ordenades per l'Audiència Nacional espanyola. 
Arxivat a