El Suprem avala exhumar Franco per traslladar-lo al cementiri d'El Pardo

El govern espanyol s'apressa a fer efectiu el trasllat abans del 10-N mentre que la família del dictador anuncia que esgotarà tots els recursos i arribarà al Constitucional "per dignitat"

La tomba de Franco, al Valle de los Caídos
La tomba de Franco, al Valle de los Caídos | ACN
24 de setembre del 2019
Actualitzat a les 14:12h
El Tribunal Suprem ha avalat exhumar Francisco Franco del Valle de los Caídos i traslladar les seves restes al cementiri de Mingorrubio, a El Pardo. L'alt tribunal ha rebutjat per unanimitat el recurs de la família del dictador contra la mesura aprovada pel consell de ministres

Els sis magistrats del contenciós-administratiu han tardat menys d'una hora a pronunciar-se sobre la qüestió i tombar, així, l'escrit dels nets de Franco que s'oposaven a l'exhumació i demanaven que fos enterrat a la catedral de l'Almudena, on la família disposava d'una cripta. 

El cementiri de Mingorrubio és, doncs, el destí on previsiblement serà traslladat Franco. La història d'aquest panteó és ben singular ja que és un autèntic mausoleu del feixisme. I no només de l'espanyol. Carlos Arias Navarro, Luis Carrero Blanco o el dominicà Rafael Leónidas Trujillo ja fa anys que hi reposen.

Els Franco hi tenen en propietat una cripta gegant on estan enterrades la dona del dictador Carmen Polo, coneguda com la Collares i que va morir el 1988; i la filla del dictador, Carmen Franco Polo, Carmencita, que va morir el desembre de 2017.
 

El cementiri de Mingorrubio, amb la cripta dels Franco de fons Foto: Europa Press
 


La família Franco recorrerà la decisió del Suprem al TC "per dignitat"

L'advocat de la família de Francisco Franco, Luis Felipe Utrera-Molina, ha anunciat que recorreran al Tribunal Constitucional (TC) la decisió del Tribunal Suprem (TS) d'avalar l'exhumació del dictador Francisco Franco del Valle de los Caídos i el trasllat de les restes al Pardo.
 
Utrera-Molina ha defensat que no es poden vulnerar els drets humans pel fet de dir-se Franco de cognom i ha avisat que la intenció és "donar la batalla fins al final" arribant, si cal, al tribunal de drets humans d'Estrasburg. "Un govern està prohibint a una família enterrar un dels seus membres allà on estableixi convenient", ha afegit.
 
El govern espanyol intentarà exhumar Franco abans del 10-N


La vicepresidenta del govern espanyol en funcions, Carmen Calvo, ha afirmat que exhumaran Francisco Franco "com abans millor" i, si pot ser, abans de la campanya electoral del 10-N. "Ho farem molt ràpid", ha dit en una atenció als mitjans aquest dimarts després que s'hagi fet pública la decisió del Tribunal Suprem d'avalar l'exhumació i desestimar el recurs de la família del dictador.