El president del Suprem demana que la resposta a la sentència no sigui «excessiva ni sobreactuada»

Carlos Lesmes desvincula la detenció de nou CDR del procés català i demana "exemplaritat" als nous jutges

El president en funcions del Tribunal Suprem i del CGPJ, Carlos Lesmes.
El president en funcions del Tribunal Suprem i del CGPJ, Carlos Lesmes. | Aida Morales
23 de setembre del 2019
Actualitzat a les 14:05h
Que la resposta a la sentència del Tribunal Suprem sobre l'1-O no sigui "en cap cas excessiva o sobreactuada". Aquesta és la petició que ha formulat el president de l'alt tribunal espanyol i també president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lesmes, que ha participat a l'acte d'inauguració del curs judicial aquest dilluns a Barcelona. Després d'un discurs ple de referències indirectes però mai explícites, no ha estat fins a les preguntes dels periodistes quan el màxim representant del Suprem s'ha avingut a parlar sobre la sentència que està redactant Manuel Marchena contra els líders independentistes. 

La resolució, ha dit, es preveu per a la primera quinzena d'octubre i s'haurà d'entomar "com qualsevol altra", és a dir, acceptant-se, ja que "ha sigut un judici amb totes les garanties". "La nostra obligació com a jutges és que les lleis s'apliquin", ha argumentat. I més enllà d'aquí, les reaccions a les sentències, com ara mobilitzacions o manifestacions, "poden ser objecte de crítica i fins i tot de protesta", però ha recordat que les lleis s'han de complir: "La sentència és un acte de poder públic que està sotmès a la crítica d'una societat democràtica com és la nostra, però les reaccions s'han de respectar".

A través d'un discurs extremadament mesurat, el president del Suprem ha avisat els nous jutges que una de les seves obligacions serà la d'actuar amb "exemplaritat". "Com sabeu, els jutges estem sotmesos a l'imperi de la llei, i per això haureu de mantenir un respecte inquebrantable al principi de legalitat", ha recordat. De la mateixa manera, ha dit, i malgrat que la tasca dels jutges entra en l'àmbit de la "interpretació o integració", mai es podrà "suplantar la voluntat de la llei" per dictar en pro de la pròpia voluntat. Això seria, segons Lesmes, "caure en l'abitrarietat". 

El president del Suprem, doncs, ha insistit en la independència i imparcialitat dels jutges que conformen el poder judicial espanyol, i ha demanat el "compromís" dels nous integrants, fent-se seves les paraules del rei Felip VI en l'acte de promoció de la 67a carrera judicial. "El jutge que forma aquesta escola és el que es recull expressament a la Constitució: independent, inamovible, responsable i sotmès únicament a l'imperi de la llei", ha afirmat. 

Sobre això, el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Jesús María Barrientos, ha afegit també durant el seu discurs com considera que ha de ser el "bon jutge". Segons ha dit, la seva "excel·lència" passa per ser "independent, responsable, humà i sensible, respectuós i considerat amb les parts" i, en definitiva, "mentalitzat i conscient que és un servidor públic, un instrument decisiu en la pau social".

El repte d'aplicar el dret europeu

Lesmes també ha advertit els 188 nous alumnes que un dels nous reptes que hauran d'afrontar serà l'aplicació del dret de la Unió Europea i de la jurisprudència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, així com la cooperació amb els organismes judicials d'altres estats membres. Una confiança jurídica, però, que la causa catalana ha esquerdat durant els últims mesos, sobretot arran de les diferents interpretacions dels delictes pels quals extradir els exiliats i, concretament, Carles Puigdemont des d'Alemanya i posteriorment a Bèlgica.

Malgrat que el president del Poder Judicial no ha fet referència a aquest aspecte en concret, ha volgut recordar que els jutges espanyols estan i han de continuar "compromesos amb la defensa de l'estat de dret" no només dins de les fronteres de l'Estat, sino també fora, com a "garants" del respecte del dret europeu. Val a dir que justament el proper 14 d'octubre s'haurà d'afrontar la darrera resposta del Tribunal de Justícia de la Unió Europea. En aquest cas, referent a a immunitat d'Oriol Junqueras.

Les detencions de CDR, "res a veure" amb la sentència

Lesmes ha assegurat, contradient el discurs de la Fiscalia, que les detencions d'aquest dilluns al matí a diversos membres dels CDR no tenen "res a veure amb la sentència" de l'1-O. "No veig connexió entre una cosa i altra", ha afirmat el president del Poder Judicial, que ha recordat que les actuacions instruïdes per l'Audiència Nacional per delictes de rebel·lió i terrorisme estan sota secret de sumari i, per tant, són secretes. 

En qualsevol cas, ha considerat que si es practiquen detencions, registres i hi ha oberta una investigació és perquè "hi haurà unes bases i indicis de criminalitat", tot i que ha admès que no sap "exactament" quin és el material que justifica la causa.