Amnistia en campanya

Caldrà un molt bon resultat sobiranista el 10-N, ser necessaris i molta pressió popular per obrir el debat, que per ara Iceta intenta ofegar. També són notícia el debat de política general, les mentides d'Espanya Global, els Samaranch i el Mercat de Música Viva de Vic

23 de setembre del 2019
Actualitzat a les 6:37h

Rep El Despertador cada matí al teu correu

Diverses veus de l'independentisme s'han alçat els darrers dies rebutjant l'indult i les mesures de gràcia que, per als presos, pogués habilitar l'Estat si el context polític és favorable. Joan Tardà, en l'entrevista que li fèiem a NacióDigital, la direcció d'ERC, els documents oficials de la CUP o també el president d'Òmnium Jordi Cuixart han demanat explorar una altra via, la d'una llei d'amnistia com una forma de buscar una victòria política davant l'Estat. I Miquel Iceta ha dit que no perquè això seria tant com oblidar la gravetat dels seus suposats delictes i no considerar-los com a tals. Vaja, que el que es va poder fer amb els franquistes no es pot fer ara amb els que han intentat que els catalans votin.

Iceta va obrir al seu dia la porta a l'indult (i ja li va costar ser desautoritzat pel PSOE) però no vol ni sentir a parlar d'amnistia. Caldrà un molt bon resultat sobiranista el 10-N, ser necessaris i molta pressió popular per obrir el debat, però és evident que el tema serà al central en una campanya que vindrà marcada per la sentència del Suprem. Els partits es preparen per a les eleccions del 10-N i van resolent incògnites. Un dels punts de tensió ha estat el debat sobre els presos, dels que se'n qüestiona el rol polític o als que es contraposa amb l'exili. En vaig escriure aquest article.

El raper Valtònyc tornava a fer això darrer aquest cap de setmana en diversos mitjans mentre Lourdes CiuróRamón Cotarelo, dues veus molt destacades de la Crida, carregaven sense embuts contra Junqueras amb el pretext de demanar "unitat" (per surrealista que pugui semblar). El moviment Primàries de Barcelona, que va tenir el suport de l'ANC, a Jordi Graupera de candidat i que no va reeixir a les municipals, debat si fer el salt a les espanyoles i competir amb el Front Republicà -que hi tornarà si la CUP no fa el pas- i les altres formacions independentistes amb una oferta "de bloqueig" que té poques possibilitats d'èxit. Sí que hi seran els de Más Madrid, el partit d’Iñigo Errejón. Li faran mal a Podem i tal vegada al PSOE malgrat que s’hi posaran bé per pactar-hi. La seva candidatura -encara no és oficial que l'encapçali ell- pot ser un antídot contra l'abstenció de l'esquerra a Madrid. Veurem també on es mes presenten i amb quins aliats.

I aquesta setmana estarem molt pendents del debat de política general al Parlament, que hauria de servir per acostar posicions entre els grups del Govern, els comuns i la CUP per donar resposta a la sentència. El Despertador tindrà versió reduïda. El divendres al matí rebreu la Brúixola del redactor en cap Joan Serra Carné amb tota l'anàlisi del debat al Parlament.
 

Avui no et perdis

» La veu de Nació: «Diàleg i amnistia»; per Germà Capdevila.

»
 Sis dades que els estadistes del PSOE potser no calibraven per repetir eleccions; per Roger Tugas.

» Deu mentides que ha difós España Global; per Pep Martí.

»
 #els50noms: Els ​Samaranch, entre la foscor i la glòria; per Pep Martí i Miquel Macià.

»Obituari: Miquel Valls, l'epíleg d'un «statu quo»; per Pep Martí.

»Així se salta Cabify la normativa que regula els VTC; per Andreu Merino.

» MMVV’19: Al Sugar he vist els somriures més amples i les abraçades més fondes; per Roger Font.

» «Fleabag», «Chernobyl» i «Joc de Trons», les principals guanyadores dels Emmy 2019; per Víctor Rodrigo

 
Ferran Casas i Manresa
subdirector de NacióDigital

Vols rebre El Despertador de NacióDigital cada matí al teu correu electrònic? 
Fes clic aquí per subscriure-t'hi