Deu mentides que ha difós España Global

El procés sobiranista i el desprestigi de la justícia espanyola ha generat el llançament d'una gran campanya de propaganda per intentar netejar el passat i el present de l'Estat

Irene Lozano, en una imatge d'arxiu
Irene Lozano, en una imatge d'arxiu | Europa Press
22 de setembre del 2019
Actualitzat el 24 de setembre a les 11:03h
La marca Espanya està en crisi. Per corroborar-ho, només cal observar la feina desfermada per España Global, el braç propagandístic -amb rang de secretaria d'Estat- del ministeri d'Exteriors espanyol. Les campanyes engegades des d'España Global pretenen oferir una imatge pulcra de la democràcia espanyola. Però amb un esforç per forçar la realitat que delata les dificultats per amagar les contradiccions de l'Espanya real. Veiem deu afirmacions ben discutibles per part de l'organisme que dirigeix l'exdirigent d'UPyD Irene Lozano i altres instàncies de l'Estat.

1. "Una democràcia plena"

España Global està obcecada en subratllar que Espanya no només és una democràcia, sinó que és una de les més consolidades del planeta. Ha arribat a titular en el seu web: "Una de les vint democràcies plenes del món", forçant algun rànquing. Fins i tot citen una classificació elaborada per l'entitat Freedom House que posa Espanya per davant del Regne Unit com a democràcia plena... La insistència en això per part d'España Global indica nerviosisme. És inimaginable que una secretaria d'Estat del Regne Unit hagués de sortir cada dia a destacar que el país és una democràcia plena.   

2. Només una llengua

És curiós com quan parla de la realitat lingüística, ho fa sempre en singular: "llengua" i no pas "llengües". La llengua és sempre l'espanyol, "l'idioma que més creix en el món". És "una comunitat de 577 milions de parlants" i afirma que és la llengua materna de 480 milions de persones, superant clarament l'anglès, amb 399 milions. 

3. Escriptors, només castellans

Quan es tracta de patrimoni cultural, España Global ho té claríssim: només la cultura que s'expressa en castellà té valor universal. Si se citen escriptors, ho són només els més rellevants en literatura castellana (Cervantes, Bécquer, Lorca). I en tot l'aparell documental que es pot trobar al bloc This is the real Spain, la presència de les "altres" cultures és irrellevant. Quan es parla de la projecció exterior, només es destaca l'Institut Cervantes. Només al final es fa una referència superficial al Ramon Llull i a Etxepare. Jordi Amat va fer referència al tema en un article recent de títol pertinent, Diplomàcia excloent.   
 
4. Infringint la presumpció d'innocència

Jordi Sánchez, Jordi Turull i Josep Rull han denunciat España Global per l'informe La realitat sobre el procés independentista, elaborat per l'organisme, en què es donen per fets actes de "violència" i "tumultuaris" el 20 setembre i l'1-O, així com la "desobediència" dels presos polítics, el que podria ser una violació de la presumpció d'innocència. També el Govern ha engegat accions locals contra l'organisme.  

5. "Una justícia consolidada"

La defensa de la justícia espanyola és un dels grans objectius de la propaganda d'Estat. El judici contra els dirigents independentistes i els problemes que els jutges espanyols han tingut a Europa han fet d'aquest front el més delicat per la imatge de l'Estat. En el bloc This is the real Spain, d'España Global, s'afirma que l'espanyola és "una justícia consolidada i compromesa amb els drets humans".

Es destaca que, en nombre de sentències, Espanya no és de les més castigades (sobretot, comparada amb Turquia). Però el cert és que Espanya acumula més de cent condemnes, i algunes de molt significatives i del tot inimaginables en la resta de països de la UE. El Tribunal Europeu de Drets Humans de la UE ha condemnat l'Estat per no fer un judici just a Arnaldo Otegi, per no investigar greus denúncies de tortures o per no respectar els drets dels membres de la mesa del Parlament basc.     

6. Referents en espais naturals protegits

Segons Espanya Global, "un dels grans valors que aporta Espanya a nivell internacional és la seva biodiversitat". "El nostre país alberga 1.858 espais i quasi 400 espècies, segons l'associació independent de conservació de la natura WWF", afegeix. La mateixa WWF, una entitat naturalista independent, ha criticat en nombroses ocasions Espanya per la seva política ambiental. En especial la situació del parc de Doñana. Segons l'associació, l'estat espanyol incompleix les recomanacions del Consell d'Europa per preservar l'entorn, ha cridat l'atenció sobre els riscos que corre la qualitat de l'aigua, amb la proliferació de pous i regadius il·legals i ha parlat de "desastre ambiental".   

7. 500 anys d'una "gesta espanyola"

El cinquè centenari de la primera volta al món (1519) va servir per tot una campanya propagandística ben ridícula. España Global també s'ha destacat per promoure la versió més patriotera espanyola d'aquella aventura, assegurant que es tracta d'"una de les majors gestes de la humanitat". En realitat, més que de mentides, aquí cal parlar de mitges veritats i de polèmiques històriques. Ni va ser una gesta ni pretenia la volta al món, sinó trobar rutes més ràpides per l'extracció de recursos econòmiques. L'aventura, a més, va ser pilotada inicialment per un portuguès, Fernando de Magallanes, amb el basc Juan Sebastián Elcano com a número dos. Espanya com a tal no existia com Estat i va ser la corona de Castella qui va finançar el gruix de l'aventura. Això ha implicat una pugna contínua amb Portugal per veure qui havia estat més decisiu en la "gesta". 

8. Una Via Bàltica per la "unitat"?

El servei diplomàtic també destaca sovint per escombrar cap a casa. Una relliscada considerable es va produir amb motiu del 30 aniversari de la Via Bàltica. L'ambaixada espanyola a Letònia va felicitar el país per "refermar la unitat dels pobles bàltics". 
 
En realitat, aquests pobles el que van fer va ser independitzar-se de l'URSS. I constituir-se no pas en un únic país, sinó en tres repúbliques. 

9. El "paper crucial" d'Espanya en l'alliberament de París

Ha estat una de les mentides més notòries que s'han perpetrat recentment en el camp de la memòria històrica. España Global destaca en el seu web l'actuació dels exiliats republicans durant la Segona Guerra Mundial. Però en aquest cas la relliscada la va cometre el ministeri de Justícia, que es va afegir a la celebració del 75 aniversari de l'alliberament de París en diversos tuits en què lloava "el paper crucial" d'Espanya en la derrota de l'exèrcit nazia França.