Junts fem més Nació     FES-TE SUBSCRIPTOR

Crisi econòmica

L'OCDE dona la pitjor previsió de creixement mundial en una dècada

L'organització ha rebaixat les seves xifres per al 2019 i 2020

per NacióDigital, 19 de setembre de 2019 a les 12:11 |L'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE) ha revisat a la baixa les perspectives de creixement mundial per 2019 i 2020, fins al seu nivell més baix en una dècada, a causa de la incertesa econòmica i política, segons ha assegurat la institució en l'actualització de setembre del seu informe bianual Perspectiva econòmica.


En concret, l'OCDE ha revisat fins al 2,9% el creixement del producte interior brut (PIB) mundial per 2019, tres dècimes menys, mentre que l'ajust per al 2020 ha estat de quatre dècimes, fins al 3%. "Les perspectives mundials s'han tornat cada vegada més fràgils i incertes", ha indicat l'organisme amb seu a París, afegint que els riscos a la baixa "segueixen amuntegant".

Així, l'OCDE ha explicat que la "intensificació" de les tensions de les polítiques comercials està "afectant cada vegada més" a la confiança ia la inversió, el que al seu torn es suma a la incertesa política, afecta el sentiment de risc de els mercats financers i "posa en perill" les perspectives de creixement futur.

La rebaixa dels pronòstics ha estat generalitzada. La institució ara estima que la zona euro augmentarà el seu PIB conjunt un 1,1% el 2019, una dècima menys, mentre que el creixement el 2020 serà de l'1%, quatre dècimes menys. La revisió del bloc de països que usen l'euro com a moneda comuna es deu, sobretot, a Alemanya, l'economia creixerà un 0,5% el 2019, dues dècimes menys que el previst anteriorment. El creixement de França per a aquest any s'ha mantingut en l'1,3%, mentre que a Itàlia, que registrarà estancament, també es mantenen les previsions.

Per 2020, l'OCDE ha rebaixat fins al 0,6% el creixement del PIB d'Alemanya, sis dècimes menys. França, del seu costat, creixerà un 1,2%, una dècima menys, i Itàlia registrarà un avanç del 0,4%, dues dècimes menos.La organització presidida per Ángel Gurría ha alertat que l'activitat manufacturera es troba en el seu nivell més baix en set anys, mentre que l'activitat industrial s'està veient especialment afectada per les tensions comercials. L'activitat del sector serveis, en canvi, ha aconseguit mantenir-se, a causa de les millores del mercat laboral i el suport de les polítiques fiscals.


Pel que fa a la resta de grans economies, Estats Units finalitzarà 2019 amb un creixement econòmic del 2,4%, quatre dècimes menys, mentre que per al 2020 l'OCDE ha revisat la seva previsió fins al 2%, tres dècimes menys que la xifra anteriorment estimada. Regne Unit creixerà un 1% el 2019, dues dècimes menys, i un 0,9% el 2020, una dècima menys. Japó, en canvi, ha patit una revisió a l'alça de tres dècimes per a aquest any, fins a l'1%, mentre que per al 2020 l'estimació del 0,6% no ha registrat modificacions.

Entre els principals països emergents i economies en desenvolupament, la Xina creixerà un 6,1% el 2019, una dècima menys, i un 5,7% el 2020, tres dècimes menys. Turquia observarà una contracció de tres dècimes aquest any, fet que suposa una millora de 2,3 punts percentuals respecte a l'anterior estimació, tot i que per al 2020 s'ha mantingut sense canvis en el 1,6%.

Les majors revisions han estat per a Argentina, el PIB es reduirà un 2,7% aquest any, nou dècimes més, per la nova depreciació del pes, l'elevada inflació i els controls de capitals. Per 2020, l'ajust ha estat de 3,9 punts percentuals a la baixa, fins a situar-se en una contracció de l'1,8%.

La política monetària s'esgota

Pel que fa a les perspectives a llarg termini, l'OCDE ha alertat que la conjuntura econòmica i financera suggereix que la "moderació generalitzada" del creixement del PIB i del comerç "possiblement persisteixi més del que s'havia anticipat anteriorment". En aquest sentit, els tipus d'interès baixos haurien d'aprofitar per "esmorteir" l'impacte de l'alentiment, tot i que l'impacte del canvi del preu del diner serà "modest", especialment en economies avançades.

L'OCDE concide amb el diagnòstic del Banc Central Europeu (BCE), que ha reiterat en diverses ocasions que les seves mesures es veurien amplificades si fossin recolzades per mesures fiscals i reformes estructurals. "La política fiscal hauria d'ajudar a elevar el creixement a curt termini fent ús dels excepcionalment baixos tipus d'interès, especialment a través de mesures de despesa com una major inversió en infraestructures que elevi la demanda a curt termini i beneficiïn el creixement a llarg termini ", ha argumentat el club de país desenvolupats.
 

Informe bianual de l'OCDE 2019-2020 by naciodigital on Scribd

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Participació