La polèmica que arrossega Carmena abans del pregó de la Mercè

L'exalcaldessa de Madrid donarà la benvinguda a la Festa Major de Barcelona després de rebre crítiques per les seves declaracions sobre els presos polítics i l'1-O

20 de setembre del 2019
Actualitzat a les 18:51h
L'exalcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, i la de Barcelona, Ada Colau, en una imatge d'arxiu
L'exalcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, i la de Barcelona, Ada Colau, en una imatge d'arxiu | ACN
"Vox és, en part, conseqüència de l'1-O". Aquesta frase va ser la targeta de presentació de l'exalcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, a Barcelona, pocs dies després de saber-se que seria la pregonera de La Mercè. Ho va fer en un acte el 15 de juliol a la capital catalana, acompanyada de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i en què va reivindicar el diàleg entre institucions, però també entre la societat civil, per desllorigar el conflicte polític català.

Colau, davant l'allau de crítiques que va rebre la seva antiga homòloga, va defensar l'elecció de Carmena per al pregó per l'aposta pel diàleg de la política madrilenya.

Amb tot, les tesis de Carmena s'allunyen de les de Barcelona en Comú, com demostra que en la mateixa gira d'estiu a Barcelona va negar que els líders independentistes jutjats al Tribunal Suprem siguin presos polítics. "No són en absolut presos polítics", va etzibar, amb l'argument que, en el seu cas, els drets humans no havien estat vulnerats.

Per Carmena, van actuar contra la Constitució i això comporta una “responsabilitat”. Una vulneració de la Constitució que, segons l'exalcaldessa de Madrid, també va ser la responsable d'una reactivació de nacionalisme espanyol exacerbat de què es nodreixen els grups vinculats amb l’extrema dreta. Uns plantejaments que no concorden amb la reivindicació del 80%, en què els comuns han estat part activa.

Espanya, una democràcia plena

Més enllà de les seves valoracions sobre els presos polítics, Carmena va deixar clar que considera l'estat espanyol una democràcia plena participant a l'acte de presentació de la nova campanya d'España Global, una secretaria d'estat creada pel PSOE amb l'objectiu de "defensar la reputació internacional" de l'Estat, principalment com a resposta a l'independentisme català.

El format de l'acte es basava en una conversa entre Carmena i el director de cinema català Juan Antonio Bayona, que van escoltar com la responsable de la secretaria d'estat, Irene Lozano, demanava desactivar els intents de desprestigiar l'Estat. "És feina de tots", va dir.
Tot plegat per presentar en societat la campanya La Democracia se toca, que Lozano es va encarregar de resumir: "Ens hem adonat que als espanyols ens falta narrar-nos a nosaltres mateixos, que no hem treballat el nostre relat històric i que, sovint, hem adoptat la visió dels enemics d'Espanya", va dir. 

Carmena se l'escoltava al costat de Bayona, mentre l'acte es desenvolupava davant del Congrés. Cap dels ponents va fer referència a la situació de bloqueig que viu l'estat espanyol, en un moment en què s'havia especulat amb l'entrada de l'exalcaldessa de Madrid al futur consell de ministres de Pedro Sánchez, després de la ruptura amb Podem i la seva aliança amb Iñigo Errejón.

Carmena, doncs, arriba a Barcelona havent deixat clar el seu posicionament sobre el conflicte polític català, l'existència de presos polítics i formant part activa de la campanya estatal per esforçar-se a presentar al món l'Estat com una democràcia plena. Aquest divendres donarà la benvinguda a La Mercè des d'un Ajuntament que té un dels seus regidors a la presó. De nou sectors independentistes tornaran a contraprogramar el pregó oficial, altre cop amb l'actor Toni Albà com a reclam.
Arxivat a