JxCat confirma el vot en contra d'un Sánchez que «només té el 155 com a proposta» per a Catalunya

Els comuns expressen la seva preocupació perquè el PSOE obri la porta a negociar la investidura amb Rivera

Laura Borràs aquest dimarts en la ronda de contactes de Felip VI
Laura Borràs aquest dimarts en la ronda de contactes de Felip VI | Casa Reial
17 de setembre del 2019
Actualitzat a les 12:44h
Junts per Catalunya ha confirmat al rei Felip VI que el seu vot en contra de la investidura de Pedro Sánchez és inamovible. La portaveu al Congrés, Laura Borràs, ha lamentat durant la reunió de 45 minuts amb el monarca que Espanya "només té com a proposta" per a Catalunya l'aplicació del 155. Ho ha dit després que aquest dilluns el líder de Ciutadans, Albert Rivera, posés com a una de les condicions per abstenir-se a la investidura de Sánchez la suspensió de l'autonomia catalana si no s'acatava la sentència i que el president en funcions no descartés aquesta possibilitat. 

"Sembla que amb el 155 no hi ha distincions entre dretes ni esquerres. L'animadversió contra Catalunya és generalitzada", ha dit Borràs, que ha afegit que és "trist" que els socialistes treguin pit d'haver contribuït a suspendre l'autonomia catalana la tardor del 2017. La dirigent ha subratllat les "dificultats" que té el líder del PSOE per dialogar amb la resta de partits polítics i ha lamentat que se senti "més còmode en el menyspreu que en el diàleg". De fet, ha recordat, Sánchez ha declinat reunir-se amb formacions com JxCat, un gest que considera que no es correspon amb allò que els ciutadans van votar a les eleccions del 28-A. 

Segons Borràs, Espanya necessita un president "amb actitud" però també "amb aptitud" per resoldre el conflicte polític amb Catalunya. Parafrasejant Josep Rull, la portaveu de JxCat ha assegurat que "pactar sempre és de forts" i "imposar de dèbils". Ha lamentat que Sánchez estigui buscant el suport de tothom "gratis" a una investidura que considera que està "de rebaixes". "No voler dialogar és un no a la democràcia. No parlar no forma part de la democràcia que volem. Mereixem una resposta política, ni menysteniment ni repressió", ha dit. 

Els comuns insten el PSOE a triar: o Iglesias o Rivera

Seguint la línia expressada telefònicament pel líder de Podem, Pablo Iglesias, a Sánchez, el portaveu dels comuns al Congrés, Jaume Asens, ha confirmat que, per ara, el seu vot seguirà sent una abstenció. El dirigent dels comuns ha expressat després de reunir-se amb el rei la seva preocupació perquè s'ha "obert una porta" a una entesa entre el PSOE amb Ciutadans que només serviria per "incendiar" Catalunya. "El PSOE té un dilema i ha de triar: o posar-se d'acord amb nosaltres o amb Albert Rivera", ha etzibat.

De fet, Asens ha assegurat que si a hores d'ara el líder de Ciutadans no és vicepresident és perquè ell "no ho ha volgut", ja que els socialistes no l'han deixat d'interpel·lar en cap moment. També ha acusat Sánchez de desoir la seva pròpia militància, que la nit del 28-A cridava a les portes de Ferraz que "amb Rivera no". En cas que el PSOE i Cs arribessin a un acord, el portaveu dels comuns ha afirmat que aleshores haurien de revisar els termes de l'acord i que això es podria traduir en un canvi de l'abstenció per un vot en contra. 

La darrera ronda de contactes

El rei Felip VI tanca aquest dimarts la ronda de consultes per a una investidura sense que el president del govern en funcions, Pedro Sánchez, tingui garantit el suport de cap altra formació més enllà de l'únic diputat del Partit Regionalista Càntabre (PRC). Un cop acabi la seva ronda de consultes, Felip VI haurà de decidir si li encarrega la investidura o bé si conclou que no hi ha cap candidat amb els suports suficients per a ser investit, cosa que portarà a unes eleccions el pròxim 10 de novembre.

La d’aquest dimarts és la jornada determinant per conèixer si l’Estat disposarà o no d’una legislatura o bé si els ciutadans es veuen abocats de nou a les urnes. La data límit per a investir un president després de les eleccions del 28-A i de la investidura fallida del passat mes de juliol és el pròxim 23 de setembre. Després quedaran automàticament convocats els comicis. 

Amb tot, no es descarta una sorpresa en el transcurs de les consultes del monarca d’aquest dimarts. Després de Borràs, a les 10.45 h Felip VI es reunirà amb el portaveu d'En Comú Podem, Jaume Asens; a les 11.30 h amb el líder de Vox, Santiago Abascal; i a les 12.15 h amb el de Podem, Pablo Iglesias. A la tarda serà el torn dels tres altres líders. A les 16.30 h anirà a la Zarzuela Albert Rivera, a les 17.15 Pablo Casado i a les 18.00 tancarà Sánchez.

Després de les consultes el Rei rebrà en audiència la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, per comunicar-li si encarrega o no la investidura perquè aquesta pugui convocar amb 24 hores d’antelació mínima un ple. La Zarzuela farà igualment un comunicat anunciant el resultat de les consultes i la decisió del monarca.