Fridays for Future veu «insuficient» la Zona de Baixes Emissions i reclama un peatge urbà

El col·lectiu contra el canvi climàtic presentarà al consistori set mesures urgents que es preveu que siguin aplicables durant aquest mandat

Els portaveus de Fridays for Future reclamen mesures institucionals
Els portaveus de Fridays for Future reclamen mesures institucionals | Nació Digital
Maria Fernández
16 de setembre del 2019
Actualitzat a les 16:40h
El col·lectiu d'estudiants contra el canvi climàtic Fridays for Future es reunirà amb l'alcadessa de Barcelona, Ada Colau, el pròxim 27 de setembre per discutir set mesures urgents per fer front a la crisi ecològica a la capital catalana. Aitor Urruticoechea, portaveu del col·lectiu, ha destacat aquest dilluns en roda de premsa la voluntat de consolidar un peatge als vehicles per lluitar contra la contaminació.

L'anunci del col·lectiu s'ha produït el mateix dia que l'Ajuntament de Barcelona, i els consistoris de L'Hospitalet de Llobregat, Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobregat i Sant Adrià de Besòs, a més de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, han presentat els detalls de la Zona de Baixes Emissions, que s'estrenarà l'1 de gener i que Fridays for Future veu "completament insuficient". 

L'objectiu és "reduir a la meitat tot el trànsit rodat, indiferentment del tipus de vehicle". Amb els beneficis econòmics es preveu "invertir en l'àmbit intraurbà i interurbà" perquè els qui viuen fora de Barcelona no es vegin obligats a utilitzar vehicles privats. Aquestes mesures, tot i que es presentaran a l'àmbit barceloní, també són aplicables a altres municipis i es preveu que puguin ser aplicables "durant aquest mandat".

A més a més, també destaquen altres mesures, com una "transició energètica cap a l'energia renovable", "una gestió eficient dels residus", l'aturada de "construcció d'infraestructures fòssils", com el port i l'aeroport, o la "comunicació efectiva de la crisi climàtica".

En aquest sentit, la vaga i manifestació contra la crisi climàtica del pròxim 27 de setembre tindrà com a reclam la mobilització institucional. Els portaveus de Fridays for Future de Barcelona han criticat la inacció dels governs i una de les seves membres, Maria Marcet, ha lamentat el "fracàs institucional per fer front a l'emergència".

Malgrat la implicació cada dia més intensa de la societat, Marcet ha criticat que no hi ha interès per "fer front al canvi climàtic" per part de grups i institucions i, de fet, ha considerat que tant la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona "banalitzen el problema" i que les declaracions que es fan des de l'espectre polític són "buides de contingut".

La setmana del clima

La setmana de mobilitzacions, que començarà el 20 de setembre, culminarà amb la vaga mundial pel clima el 27 de setembre. El mateix dia, a més, tindrà lloc una manifestació amb inici a les sis de la tarda a Jardinets de Gràcia i que es mourà pel centre de la ciutat, fins arribar a Plaça de Catalunya. 
Arxivat a