L'independentisme «punxa» per la «divisió»: l'Onze de Setembre vist per la premsa madrilenya

La majoria de mitjans amb seu a la capital espanyola destaquen que "només" 600.000 persones han participat en la Diada d'aquest any

La manifestació de la Diada 2019
La manifestació de la Diada 2019 | Adrià Costa i Josep Maria Montaner
11 de setembre del 2019
Actualitzat a les 21:39h
La majoria de la premsa madrilenya ha emès el seu veredicte: l'Onze de Setembre ha "punxat" per la "divisió" de l'independentisme. Aquests rotatius mai havien citat amb tanta satisfacció unes xifres aportades per la Guàrdia Urbana de Barcelona, segons les quals "només" 600.000 persones havien anat a la manifestació convocada per l'ANC i Òmnium. El fet que hagi estat una Diada menys concorreguda que en altres ocasions ha fet que alguns mitjans somiïn amb una reculada general, precisament quan falta poc per conèixer la sentència del Suprem. Estarà baixant el suflé?   

El diari El País titula amb el que és la conclusió dels mitjans espanyols: "La participació a la Diada cau al mínim per la divisió del separatisme". El rotatiu madrileny subratlla la manca d'una estratègia unitària de l'independentisme com la raó bàsica que explicaria la menor xifra de concentrats en la Diada 2019, citant les 600.000 persones que dona la Guàrdia Urbana. 

"Punxada separatista abans de la sentència del procés", titula El Mundo, assegurant que la xigfra aportada per la Guàrdia Urbana (600.000 assistents) és la més baixa des de l'inici del procés. El rotatiu subratlla les divisions internes en el sobiranisme i explica que l'ANC ha deixat els partits polítics independentistes fora del primer rengle de la concentració. Després, destaca que "radicals encaputxats" han cremat un retrat del rei i del president francès Emmanuel Macron, així com una bandera europea.   

El Confidencial titula "La Diada de la divisió dona mostres de cansament" i destaca la menor participació des de l'any 2012. En el mateix mitjà, Isidoro Tapia escriu la columna "Una Diada d'entretemps", afirmant que a Catalunya toit està en estat latent en espera de la sentència i recordant el baròmetre del CEO de començaments d'estiu que situava un descens de l'independentisme (44%). Al final, no amaga la satisfacció pel que creu que seran reaccions menors a les temudes davant la sentència: "Qui ens ho hagués dit fa dos anys".    

El Español, buscant més sensacionalisme, és l'únic mitjà que titula pels incidents del vespre: "Els Mossos blinden el Parlament davant la batalla campal després de la Diada". A sota, el diari de Pedro J. Ramírez publica: "Punxada: només assisteixen 600.000 persones". I afegeixen un perfil de l'home que ha posat l'himne espanyol a tot drap mentre el presdient Torra feia l'ofrena floral davant Rafael de Casanova. Sobre la valoració de la participació a la manifestació crida també l'atenció el titular de Crónica global: "La Diada toca fons amb 600.000 assistents".  

Només els mitjans a l'esquerra del mainstream espayol informen de manera més sòbria sobre la manifestació. Així, el progressista Eldiario.es titula: "L'independentisme exigeix unitat en la Diada menys multitudinària". A dins, informa que "el secessionisme torna a demostrar la seva capacitat de mobilització". Per la seva banda, Público publica: "L'independentisme omple els carrers i apel·la a la unitat entre retrets dels partits".