«Una mobilització massiva per la independència»: la premsa internacional reacciona a la Diada

La majoria de mitjans destaca que l'Onze de Setembre és l'anunci de més mobilitzacions de cara a la sentència del Suprem

Manifestació de la Diada del 2019
Manifestació de la Diada del 2019 | Adrià Costa
11 de setembre del 2019
Actualitzat a les 20:20h
La premsa internacional ha tornat a destacar l'èxit de mobilització de l'independentisme en la Diada d'aquest any, amb la mirada posada en la sentència del Tribunal Suprem. El francès La Croix destaca la proximitat de la sentència del judici contra els líders independentistes i cita unes paraules del president Quim Torra: "La primera resposta al judici passa per una gran mobilització a Barcelona per aquesta Diada". La Croix subratlla que la principal reivindicació de les forces sobiranistes en aquesta Diada és "l'alliberament dels militants independentistes inculpats". El rotatiu francès informa de la imminència de la sentència del judici i considera la Diada com un "termòmetre" de la capacitat de "remobilitzar" les bases independentistes.

El també francès Libération informa de la celebració, informant que "nombrosos catalans marxen per la Diada", per "refermar la seva voluntat de seccessió". El rotatiu progressista francès, però, posa l'accent en què "els separatistes celebren la festa dividits" entre els partidaris de la secessió unilateral i els partidaris de la negociació amb el poder central". Una divisió que, segons el mitjà francès, s'ha agreujat dos anys després del "regferèndum d'autodeterminació il·legal", que va ser "reprimit per les forces de l'ordre espanyoles". Dos anys després, assegura Libération, "els avenços són nuls".

El prestigiós diari italià La Repubblica informa que "els independentistes catalans tornen al carrer" i que des del 2012 s'han produït "enormes manifestacions". El diari assegura que aquest any hi ha hagut menys assistents que en la celebració de l'any passat i vincula la Diada al clima que genera l'espera de la sentència del Tribunal Suprem i recorda que Oriol Junqueras afronta una condemna que podria arribar als 25 anys de presó.

L'argentí Clarín destaca la manifestació de la Diada com una prova de força de l'independentisme: "Catalunya celebra el seu dia nacional amb una massiva manifestació per la independència". El diari ressalta que, enmig de les tensions dins del moviment sobiranista, "una multitud marxa a Barcelona sota el lema 'Objectiu Independència'", i explica que s'esperen moltes més mobilitzacions de cara a l'octubre, quan es conegui la sentència del Suprem.  

El britànic The Guardian, referent de l'opinió progressista del Regne Unit, ha seleccionat una fotografia de la celebració de l'Onze de Setembre com la primera de les seves imatges del dia. Correspon a uns soldats de la Coronela aquest matí a prop de l'estàtua a Rafel de Casanova i explica que recorda la caiguda de Barcelona "davant de les forces espanyoles". A HGran Bretanya, la memòria de la Guerra de Successió -en què britànics i catalans, junt amb austríacs, van combatre junts als francesos i espanyols borbònics- continua ben present.   

El portuguès Diário de Notícias destaca que "els independentistes catalans es manifesten abans de la sentència dels seus dirigents". El rotatiu assenyala que l'objectiu de la Diada d'enguany és "unir" el moviment independentista abans de la sentència del judici de l'1-O, després de les "mostres de divisió" dels darrers mesos i assenyala una baixada de la participació després d'haver aconseguit mobilitzar un milió de persones.