Junts fem més Nació     FES-TE SUBSCRIPTOR

El Govern bloqueja pagaments de serveis socials

Un acord de Govern tanca l'aixeta i reté el 80% dels saldos “ni disposats ni retinguts, però compromesos” a l'ICS, ICASS i Servei de la Salut

per Quico Sallés/Barcelona, 9 d'octubre de 2010 a les 23:59 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 9 d'octubre de 2010 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

La situació de les finances de la Generalitat ha obligat a una nova retallada de darrera hora. Segons ha pogut saber Nació Digital, el dimarts cinc d'octubre, el govern de la Generalitat va acordar tancar l'aixeta de tots els departaments de l'administració catalana a través d'una instrucció del consell executiu, un acord de Govern .


Si bé les normes de reducció del dèficit permetien aquesta possibilitat, la sorpresa, fins i tot pels mateixos membres de l'administració és que no s'havia advertit amb anterioritat i que per primer cop la retallada afecta a serveis socials com el Servei Català de la Salut, l'Institut d'Assistència i Serveis Socials i l'Institut Català de la Salut. Una retallada causada pel bloqueig del 80% dels saldos compromesos pels departaments (i a disposició d'aquests) però no signats per Economia posteriors al 5 d'octubre. Això és, entre d'altres, despeses de béns corrents, subvencions de lliure concurrència o determinades transferències corrents que podien estar compromesos i signats pels responsables de cada unitat dels departaments però no conformats encara per Economia i Finances a data 4 d'octubre. Fet que deixaria moltes entitats, particulars i empreses de serveis amb un document de compromís però no avalat pel “caixer” de les finances de la Generalitat; per tant esdevindria, paper mullat. A més el document adverteix que ningú podrà comprometre pagaments a càrrec d'aquest saldo.

Segons es desprèn de l'acord de Govern al qual ha tingut accés Nació Digital, el Departament d'Economia retindrà el 80% dels saldos pressupostats, dels quals el departaments no podran pagar més del 20%, llevat de les excepcions que expressament vinguin autoritzades per la conselleria dirigida per Antoni Castells, del PSC. El document atura les disposicions que puguin fer els departaments dels diners compromesos o retinguts en possessió d'Economia i Finances que actua com a veritable fiduciari dels comptes de cada departament; és a dir, no es belluga un euro sense el permís exprés d'Economia.

Aquest acord de Govern ha generat un fort malestar a tots els departaments de la Generalitat, però especialment els que atenen prestacions socials com a ara Acció Social que veurà bloquejades subvencions i traspassos per afrontar la llei de dependència als ajuntaments i empreses de serveis, que per una qüestió temporal Economia no haurà pogut conformar; un cas que es repetirà en el departament de Salut amb empreses subministradores amb qui no es podrà comprometre cap despesa i fins i tot, no es podran abonar algunes de ja compromeses, segons tècnics consultats per Nació Digital. Així mateix quedaran tocades fins i tot subvencions provinents de Fons Europeus per l'agricultura o bé pel Servei Català d'Ocupació.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Participació