El Govern veu «gravíssim» que la Fiscalia vulgui enviar els presos polítics «lluny de les famílies»

Budó afirma que un trasllat a centres de fora de Catalunya seria "contrària a la llei"

La reunió del consell executiu del Govern, aquest dimecres.
La reunió del consell executiu del Govern, aquest dimecres. | ACN
10 de setembre del 2019
Actualitzat a les 14:01h
El Govern s'ha mostrat dolgut pel contingut de l'informe de la Fiscalia General de l'Estat que qüestiona que els presos polítics compleixin condemna a Catalunya. "És un fet gravíssim que es demani indirectament que es traslladin els presos fora de Catalunya, allunyant-los de les seves famílies i amics", ha asseverat aquest dimarts la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, després del consell executiu.

La també portaveu del Govern ha afirmat que li "preocupa que es posi en dubte la imparcialitat dels serveis penitenciaris catalans i la professionalitat dels seus treballadors i treballadores", així com que es posin en qüestió les competències de la Generalitat en presons. Els atacs del ministeri fiscal responen al fet que el Director General d’Institucions Penitenciàries de la Generalitat, Armand Calderó, hagi criticat la presó provisional i hagi titllat de presos polítics els acusats.

Budó ha afegit que una eventual decisió de situar els presos en altres centres de l'Estat, fora de Catalunya, seria "contrària a la llei", ja que aquesta fixa que els presos han d'estar reclosos en centres el màxim de propers a casa seva.

En relació a les negociacions per acordar una resposta a la sentència de l'1-O, la conselleria ha insistit que només contempla "com a favorable una sentència absolutòria" i que "qualsevol altra seria injusta i inacceptable". Per això, ha afirmat que es treballa en una "acció unitària a la sentència" i que "la millor resposta serà la que sigui pactada". Demanada pel debat sobre si cal convocar eleccions, ha dit que aquesta proposta no s'ha plantejat en cap consell executiu, així com, pel que fa a una vaga general o aturada de país, s'ha limitat a explicar que respectaran que es convoqui si la majoria ho decideix. La consellera d'Empresa, Carme Chacón, va rebutjar que se'n fes una d'indefinida i el PDECat també va desmarcar-se'n, mentre que Quim Torra no va ser tan contundent i va obrir-hi la porta.

Participació a la Diada

Sigui com sigui, Budó ha instat a participar a la Diada "cívicament i pacíficament, des de la llibertat i el civisme, com sempre s'ha fet" i ha dit que els membres del Govern aniran a la manifestació de l'ANC a títol individual, ja que aquest cop no hi ha previst un espai institucional.

Pel que fa als actes institucionals, que s'han ajornat fins dimecres per les pluges i als quals el PSC -com tot l'unionisme- ja va dir que no hi aniria, n'ha defensat el caràcter obert: "En els actes no s'exclou a ningú, en tot cas hi haurà qui se n'autoexclogui". Ha recordat, per exemple, que "el contingut és commemorar el centenari de la vaga de la Canadenca i de Brossa, l'exili de la Guerra Civil, i un homenatge a Neus Català i també als migrants i refugiats", així com el símbol és "una maleta que simbolitza l'exili i l'allunyament, no una estelada".