GUIA Totes les mobilitzacions de la Diada

La manifestació de l'ANC i un acte de la societat civil per l'absolució d'Òmnium ocuparan la tarda de l'Onze de Setembre, mentre que els actes institucionals i les agulles il·luminades de Montserrat prometen espectacle durant la vigília

Participants a la Diada de l'Onze de Setembre.
Participants a la Diada de l'Onze de Setembre. | Adrià Costa
04 de setembre del 2019
Actualitzat el 09 de setembre a les 9:19h
Compte enrere per a la Diada de l'Onze de Setembre. Una efemèride que, com cada any, commemorarà el setge de Barcelona de 1714, amb diferents mirades polítiques, tot i que aquest cop molt focalitzades en la repressió. Si bé els partits unionistes ja han afirmat que no participaran a l'acte institucional de la Diada que organitzen conjuntament el Parlament i el Govern perquè consideren que és una "reivindicació independentista", l'ANC, Òmnium, i els partits partidaris de la independència encaren els actes d'aquest dia com l'avantsala del que ha de ser la gran mobilització a la sentència de l'1-O al Tribunal Suprem.

La Diada, doncs, es presenta de forma diversa, molt vinculada a l'Assemblea Nacional Catalana -que torna a organitzar la manifestació de la tarda-, però també amb un alt contingut polític i reivindicatiu durant els dies previs i posteriors, tant arreu del país com a casals d'arreu del món. Enguany, la preparació dels actes de la Diada s'ha tenyit de polèmica pels retrets de la societat civil als partits, a qui demanaven que abandonessin les seves diferències estratègiques en favor de la unitat. Un esforç que ha acabat donant resultat i que, després d'unificar el discurs, durant les últimes ha aconseguit reactivar una mobilització que semblava apagada. Aquestes són totes les mobilitzacions de la Diada. 

- Acte institucional de l'Onze de Setembre
Com és habitual, el Govern de la Generalitat i el Parlament de Catalunya organitzen l'acte institucional de la Diada. Aquest, que enguany tindrà com a eixos principals la reivindicació de la resistència col·lectiva i la llibertat dels presos i exiliats sota el lema "Tornarem", es realitzarà el dia 10 de setembre al vespre a la plaça de Sant Jaume de Barcelona. La consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ja va afirmar que, davant d'una Diada novament "excepcional", calia "tornar a defensar" els drets democràtics, polítics i nacionals de Catalunya. Per altra banda, a partir de les 20.00 hores es farà el repartiment de medalles d'or a l'Auditori del Parlament. A més dels independentistes, els comuns i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, hi participaran.

- Acte "Llum i Llibertat" a Montserrat
Un total de 131 agulles de Montserrat s'il·luminaran la mitjanit del 10 a l'11 de setembre per reclamar "la llibertat" de Catalunya. L'acte, organitzat per Artistes de la República, l'ANC, i la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya, busca alhora homenatjar els 131 presidents que ha tingut la Generalitat. L'acció, batejada com "Llum i Llibertat", la realitzaran escaladors que ascendiran simultàniament el massís per a col·locar els farells, i comptarà amb la presència del president Quim Torra.

- Ofrenes i portes obertes
Durant el dia 11, i com és habitual, es realitzarà l'ofrena floral del Govern, i posteriorment la de la mesa del Parlament, al monument de Rafael Casanova de Barcelona, on també assistiran nombrosos partits i entitats. En paral·lel, a les 10.00 hores es farà també una ofrena institucional a la tomba de Casanova, a Sant Boi de Llobregat, així com en altres monuments d'arreu del país. De les 10.00 a les 19.00 hores, per altra banda, tant el Palau de la Generalitat com el Parlament oferiran jornades de portes obertes.

- Acte d'Òmnium per demanar l'absolució
L'entitat que presideix Jordi Cuixart té previst organitzar, a partir del migdia del dia 11, un acte transversal per reclamar l'absolució. En aquest es posarà de manifest la reivindicació del 80% dels catalans, és a dir, el rebuig a la repressió i la petició d'absoldre els polítics independentistes empresonats i exiliats, així com els líders de la societat civil, que el proper octubre farà dos anys que són en presó preventiva. Aquest acte comptarà amb una representació de les diferents sensibilitats socials i polítiques sota el lema "Pels drets i les llibertats, absolució", i és la principal novetat de la Festa de la Llibertat, que ja arriba a la 19a edició al passeig Lluís Companys de Barcelona. 

- Festa per la Llibertat
Òmnium també exigirà l'absolució durant els actes de la tarda de la Festa per la Llibertat. A partir de les 18.30, hi haurà concerts de Mishima, Buhos i Rumba Gipsy Cat i, durant el dia, n'hi haurà de Xiula, un grup musical infantil. 

- Activitats dins l'espai "Eines de País"
L'ANC habilitarà, de les 10.00 a les 15.00, l'espai "Eines de País", que se situarà al Pla de Palau de Barcelona i els carrers del voltant. Aquest espai articularà diverses activitats per informar i conscienciar de la necessitat d'empoderar la ciutadania en el procés cap a la independència. El nou acte s'engloba dins de la darrera campanya de l'Assemblea i en el programa de "La Diada 2019-Objectiu Independència". L'espai estarà dividit en dues parts. A la zona central, ubicada al mig de la plaça, s'hi instal·laran diversos punts interactius per canviar la realitat actual i avançar cap a la independència. Una segona àrea situada als carrers que donen accés a la plaça acollirà la part d'aplicació pràctica de les eines.

L'ANC situa el punt central de la manifestació a la plaça d'Espanya, on es dibuixarà una estrella i s'iniciaran els actes a les 17.14 hores

- Manifestació de la Diada
La manifestació de la Diada que organitza l'ANC dibuixarà un estel a la plaça d'Espanya per exigir unitat, com a símbol del rumb clar de la ciutadania cap a la independència. Enguany, la mobilització de l'Assemblea atorga menys protagonisme als partits polítics, que deixaran de tenir un espai propi reservat, i pretén sumar força a la societat civil. En tot cas, Colau ja ha anunciat que no hi serà, com ja fa uns anys que passa.

Sí que seran a la zona de convidats, però, els representants del món municipal, ja que l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) és col·laboradora de l'acte. El punt central serà la plaça d'Espanya, on s'ubicarà l'escenari amb actuacions a partir de les 17.14 hores, tot i que l'objectiu de l'entitat és omplir tots els carrers adjacents, on també es col·locaran pantalles gegants per poder seguir les actuacions i els discursos. 

- Actes institucionals arreu del territori
Els actes institucionals també es realitzaran durant els dies previs a la Diada i el mateix dia a Girona, Lleida, Tarragona, la Catalunya Central, Terres de l'Ebre, l'Alt Pirineu i Aran, i Madrid. Per altra banda, les delegacions del Govern a la Unió Europea faran actes a Brussel·les, París, Londres, Berlín, Viena, Bratislava, l'Alguer, Roma, Estocolm, Lisboa i Ginebra. També hi haurà més d'una quinzena d'actes a casals catalans d'arreu del món. 

Diades organitzades per l'ANC

- 2012: passeig de Gràcia

Va ser la primera gran manifestació de l'ANC. Sota el lema "Catalunya, nou estat d'Europa", va aplegar, segons la Guàrdia Urbana, un milió i mig de persones -dos milions, segons els organitzadors- i va marcar el precedent de les mobilitzacions que la succeirien. Més de tres quilòmetres de ciutadans van ocupar tot el passeig de Gràcia i la Via Laietana.

- 2013: la Via Catalana

Va ser una cadena humana d'uns 400 quilòmetres arreu de Catalunya que va resseguir l'antiga Via Augusta, des del Pertús (el Vallespir) fins a Vinaròs (el Baix Maestrat). Segons el Departament d'Interior de la Generalitat, hi van participar 1,6 milions de persones, 500.000 pels carrers de Barcelona. 

- 2014: la V de Diagonal i la Gran Via

La Diagonal i la Gran Via es van transformar en una gegantina V formant els colors de la senyera. Van ser més d'onze quilòmetres plens a vessar de gent vinguda d'arreu de les comarques de Catalunya per reclamar la voluntat de votar el 9-N. La Guàrdia Urbana va xifrar en 1,8 milions els assistents.

- 2015: la Meridiana

La Via Lliure a la República Catalana, la quarta mobilització massiva consecutiva de l'ANC, va desbordar també totes les previsions. Ja sota la presidència de Jordi Sànchez, es va xifrar la seva participació en dos milions citant les estimacions de diversos mitjans. La Guàrdia Urbana de Barcelona, per la seva banda, va rebaixar la dada a 1,4 milions de persones. Es va celebrar en plena campanya de les eleccions plebiscitàries.

- 2016: una Diada descentralitzada

Barcelona, Berga, Lleida, Salt i Tarragona van ser els punts escollits per a la Diada descentralitzada de la cinquena gran mobilització sobiranista. En aquesta, l'objectiu va ser simbolitzar el batec del nou Estat. Es va calcular la participació d'un milió de persones en una Diada diversa i totalment innovadora pel que fa a l'organització. 

- 2017: una plaça Catalunya pel referèndum

La Diada del 2017 va ser la del referèndum. Hi van participar un milió de persones -segons la Guàrdia Urbana- i, des del Passeig de Gràcia i el carrer Aragó, es van voler representar tots els colors de l'independentisme amb la vista posada en la votació de l'1 d'octubre que el Tribunal Constitucional ja havia suspès formalment. Tots els actors de van considerar que aquesta manifestació havia de ser la primera part de la consulta vinculant d'octubre, i es va dibuixar un gran símbol "+", per la voluntat de sumar en "positiu". 

- 2018: Diagonal

Prop d'un milió de persones van omplir la Diagonal per la República. Va ser la Diada més complexa dels últims anys pels efectes de la repressió i l'absència dels presos polítics i exiliats, tot i que l'independentisme no es va arronsar i la mobilització es va desplegar des de la plaça de les Glòries fins al Palau Reial. Les principals reivindicacions recordaven encara els fets de l'1 d'octubre i les conseqüències judicials que se'n van derivar, convertides en presó i exili.