El Govern emprèn accions legals contra l'informe d'Espanya Global crític amb l'independentisme

La portaveu Meritxell Budó assegura que el document inclou perjudica la imatge de Catalunya a l'exterior i vulnera la presumpció d'innocència" dels líders independentistes

Meritxell Budó, aquest dimarts en la roda de premsa posterior al consell executiu
Meritxell Budó, aquest dimarts en la roda de premsa posterior al consell executiu | Govern d'Andorra
03 de setembre del 2019
Actualitzat a la 13:50h
El Govern ha acordat emprendre accions judicials i extrajudicials davant l'Administració General de l'Estat contra l'informe sobre el procés independentista que va elaborar Espanya Global. L'executiu ha autoritzat la interposició d’un requeriment previ a la via contenciosa contra la comunicació pública de l'informe i també posarà els fets en coneixement de la Fiscalia per si poden ser constitutius d’alguna infracció penal.

La portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha lamentat que l'informe -que s'adreça als representants diplomàtics exteriors però també a periodistes i interlocutors d'arreu del món- no és "descriptiu", sinó que inclou "opinions subjectives" sobre els fets de l'octubre del 2017 i "perjudica la imatge de Catalunya a l'exterior i vulnera la presumpció d'innocència" dels líders independentistes empresonats. 

A més, el Govern considera pot suposar una interferència en el poder judicial ja que criminalitza el moviment independentista quan falten poques setmanes per la sentència del Tribunal Suprem, que es preveu per mitjans de d'octubre.

Diàleg amb Sánchez "per parlar de tot" 

D'altra banda, l'executiu català manté l'oferta de diàleg a Pedro Sánchez, malgrat que el president en funcions del govern espanyol ha explicitat en la seva oferta a Podem que no es pot fer un referèndum. La portaveu Budó, no ha entrat a valorar com s'han de posicionar les formacions independentistes en relació a la investidura del candidat del PSOE, però ha insistit en la voluntat de diàleg i ha recordat que el Govern "no és qui s'ha aixecat de la taula".

Budó ha reiterat que la solució al conflicte entre Catalunya i Espanya es resoldrà per la via del diàleg, però ha reclamat que "s'ha de poder parlar de tot, també del dret a l'autodeterminació".

Suport al Tsunami Democràtic

Així mateix, el Govern ha donat suport al Tsunami Democràtic, tot i que ha recordat que és una iniciativa "aliena". Budó ha assegurat que tot projecte que defensi la democràcia i respongui a la "repressió" de l'Estat de manera "pacífica i cívica" és "benvinguda". El projecte, que aplega personalitats de la política i la societat civil per donar una resposta a la sentència de l'1-O, se centra en la desobediència civil i no-violenta.

2.500 milions més de sostre de despesa

Aquest dimarts, el Govern també ha aprovat el sostre de despesa, que creix en més de 2.500 milions respecte els pressupostos actuals prorrogats. En aquest sentit, l'executiu ha acordat avui fixar en 26.952 milions el sostre de despesa no financera i no finalista de la Generalitat per al 2020.

Aquesta quantitat marca el límit d’assignació de recursos pressupostaris per a l’exercici, d’acord amb l’escenari d’ingressos, el compliment de la normativa d’estabilitat pressupostària i els criteris del Sistema Europeu de Comptes (SEC 2010).

Pel que fa a l’escenari d’ingressos, el gruix dels recursos pressupostaris de la Generalitat prové de les bestretes del sistema de finançament. Amb relació als darrers pressupostos aprovats (2017), el sostre de despesa del 2020 suposa un increment de 2.510 milions, ja que el fixa en 26.952 milions d'euros.