El PSOE blinda un govern en solitari sense concessions a Catalunya

Pedro Sánchez accepta el diàleg bilateral amb Catalunya dins dels límits de la Constitució, i proposa al partit de Pablo Iglesias un pacte de governabilitat amb accés a "l'exercici del poder"

Sánchez presentant la seva oferta per desbloquejar la investidura
Sánchez presentant la seva oferta per desbloquejar la investidura | EP
03 de setembre del 2019
Actualitzat a les 18:52h
75 pàgines que recullen 370 mesures. Aquesta és la proposta que ha fet el president de l'executiu central en funcions, Pedro Sánchez, a Unides Podem per desbloquejar la situació que viu actualment el govern espanyol. Després d'una investidura fallida el passat 24 de juliol, quan es van fer més que evidents les discrepàncies entre el líder del PSOE i el líder de la formació morada, Pablo Iglesias, l'estiu ha servit per rebaixar tensions, tot i que també refermar la voluntat d'un govern en solitari dels socialistes.

Es tracta, segons ha anunciat el president en funcions, d'una sèrie de mesures -pactades amb la societat civil- que han de servir de base per a un acord programàtic i de governabilitat -no més enllà d'això- amb els d'Iglesias. El document difós aquest dimarts es presenta sota el títol "programa comú progressista", i conté propostes d'ocupació i pensions, feminisme i desigualtat social, emergència climàtica i cohesió territorial. En aquest punt, no descarta el diàleg bilateral amb Catalunya, sempre que aquest sigui -això sí- dins del marc de la Constitució. 

"Abordarem el conflicte de convivència a Catalunya impulsant el diàleg entre catalans i també entre el Govern d'Espanya i la Generalitat, sempre dins de la Constitució", indica un dels dels punts de la proposta de Sánchez. Tot i això, rebutja el referèndum d'autodeterminació, perquè "no hi té cabuda" i provoca "l'esquerda" de la societat. Durant el seu discurs, el president en funcions ha demanat "col·laboració entre administracions" i ha rebutjat "l'unilateralisme" i la "ruptura", sense cap tipus de concessió a Catalunya.

Respecte dels partits independentistes, ha lamentat que durant l'intent fallit d'investidura es situessin al costat de la dreta i dels partits conservadors, de qui també ha afirmat que esperava més "responsabilitat".

Tanca la porta al govern de coalició

El president del govern en funcions, doncs, tanca la porta, ja de forma definitiva, a un govern de coalició. El motiu? El trencament de la confiança amb el partit d'Iglesias, després dels reiterats intents d'acostar posicions dels últims mesos. Malgrat que ha afirmat que "no és moment de retrets", també ha assegurat que "no es donen les condicions" per convertir-se en socis de govern.

En qualsevol cas, però, Sánchez també ha volgut deixar clar que no compartir govern "no els converteix en adversaris" i els ha demanat ser "aliat lleials", com va succeir l'any passat en el procés d'aprovació dels pressupostos, quan es van van poder fer diversos avenços en àmbits econòmics i socials, ha recordat. "Tenim diferències profundes i hem d'acceptar allò que és obvi", ha assegurat, tot remarcant que "comparteixen una bona base per a construir" i sortir del que ha descrit com un "laberint" d'ingovernabilitat.