El moment clau en la ruptura entre Ciutadans i Societat Civil Catalana

La decisió d'Albert Rivera de contraprogramar un acte de l'entitat unionista l'octubre passat va ser un tombant en la relació entre totes dues organitzacions

Albert Rivera en un acte de Societat Civil Catalana a la Llotja, amb Manuel Valls i Sáenz de Santamaría.
Albert Rivera en un acte de Societat Civil Catalana a la Llotja, amb Manuel Valls i Sáenz de Santamaría. | Roger Tugas
27 d'agost del 2019
Actualitzat a les 19:51h
La ruptura entre Ciutadans i Societat Civil Catalana (SCC) ha caldejat els ànims dins del bloc unionista. Ja fa més d'un any que la relació entre el partit d'Albert Rivera i la que és l'entitat civil més representativa del constitucionalisme està gairebé trencada. L'estratègia de totes dues organitzacions va entrar en col·lusió i la distància s'ha eixamplat, alhora que el president de Cs, Albert Rivera, ha anat radicalitzant i dretanitzant encara més el seu discurs. Però hi va haver un moment en què la ruptura es va convertir en un fet, quan Rivera va contraprogramar l'aniversari de la manifestació unionista del 8 d'octubre del 2017

El diumenge 7 d'octubre del 2018, Societat Civil Catalana va  commemorar la manifestació -la més gran de l'unionisme des que es va iniciar el procés català- amb un acte sota el lema "Un clam pel seny" a l'Hotel Tryp Apolo de Barcelona. Sorprenent l'entitat i la resta de partits unionistes, Ciutadans va decidir contraprogramar l'acte amb una convocatòria pròpia. Ho va fer amb una concentració a la plaça de Sant Jaume de Barcelona sota el lema "No a la violència, sí a la Constitució", convocat per la plataforma España Ciuadadana, vinculada a Ciutadans.

Rivera hi va fer un discurs molt virulent, reclamant l'aplicació de l'article 155 una altra vegada i acusant el president de la Generalitat d'"animar els violents". L'acte del partit taronja, però, va punxar en convocatòria i no va aconseguir omplir la plaça ni de bon tros. Amb aquell discurs, Rivera va dibuixar molt clarament quina era la línia que seguiria el seu partit un any després de l'1-O. 

La direcció de Societat Civil Catalana va tenir molt clar des d'aquell moment que les relacions amb Ciutadans havien donat un tomb decisiu i ja no tornarien a ser el mateix. A partir de l'octubre passat, el distanciament va ser progressiu i ha desembocat en una pràctica ruptura, que les declaracions d'ahir del portaveu taronja al Parlament, Carlos Carrizosa, reclamant un canvi d'estratègia a l'entitat, no han fet més que oficialitzar.