Reoberta la platja de la Barceloneta després de la detonació de la bomba

L'explosió s'ha produït sota l'aigua a 45 metres de profunditat i la platja ja està oberta als banyistes

La zona acordonada de la Barceloneta pel projectil
La zona acordonada de la Barceloneta pel projectil | Maria Fernández
Maria Fernández
26 d'agost del 2019
Actualitzat a les 17:24h
S'han reobert les platges de Sant Sebastià i de Sant Miquel a la Barceloneta, a Barcelona, després que artificiers de l'armada hagin detonat la bomba de manera controlada. Segons ha informat la Guàrdia Urbana a través de Twitter, torna així la normalitat a la zona.

El projectil trobat aquest diumenge a la platja de Sant Sebastià ha estat detonat aquest migdia en una operació conjunta entre els Grup Especial d'Activitats Subaquàtiques (GEAS) de la Guàrdia Civil i els especialistes de l’Armada. L'explosió s'ha produït sota l'aigua, a 45 metres de profunditat i una milla nàutica mar endins, amb globus d'elevació submergits. La platja de Sant Sebastià s'ha tornat a obrir als banyistes al voltant de les cinc de la tarda. 
  La detonació control·lada ha passat totalment desapercebuda als curiosos que hi havia a la zona, majoritàriament, turistes que no sabien que la platja estava tancada des del dia anterior. Des de terra no s'ha arribat a percebre, i les imatges només mostren una lleugera elevació de les aigües en la vertical de l'explosió.

El caporal primer de l’unitat de bucejadors Antonio Pérez Pinto ha explicat als mitjans que l’artefacte era un projectil d’aviació de l’any 1936 sense detonar, i que podia estar carregat amb 70 kg de Trinitrotoluè (TNT), un explosiu molt potent emprat habitualment en missions militars.



L'artefacte ha estat traslladat a la zona de l'explosió control·lada amb globus d’elevació mitjançant les embarcacions del servei marítim i dels GEAS de la guàrdia civil. L'operació s'ha perllongat des de les nou del matí. Pérez ja havia advertit que es podria "allargar bastant", perquè es tractava d’un treball molt arriscat: l’embarcació en què han treballat els especialistes anava “carregada d’explosius”, a més dels possibles 70kg de TNT de l’artefacte que s'ha detonat. 
 

La zona de la Barceloneta acordonada pel projectil Foto: Maria Fernández


Pérez ha informat que “és habitual” trobar aquest tipus d’artefactes a la costa catalana, perquè durant la Guerra Civil, especialment l’any 36 es llançaven molts projectils que s’han acabat “solidificant a la roca, al fons” i “és difícil detectar-los perquè es poden confondre amb les roques”.

El projectil va ser localitzat diumenge per un guàrdia civil fora de servei del GEAS uns 25 metres mar endins i a una profunditat de tres metres. La Guàrdia Urbana va desallotjar ràpidament la platja, i va establir un perímetre de seguretat d'uns 250 metres.
 
Arxivat a