Els partits s'aboquen ara a maquillar diferències per no torpedinar la Diada

JxCat i ERC neguen que estiguin "competint" entre ells i demanen que la manifestació sigui un "clam unitari" per la independència i exhibició de força

L'independentisme tornarà a sortir al carrer per la Diada.
L'independentisme tornarà a sortir al carrer per la Diada. | Adrià Costa
26 d'agost del 2019
Actualitzat el 29 d'agost a les 12:03h
Les dades d'inscrits a la Diada que va fer públiques l'ANC la setmana passada no albiren per ara bones notícies per a l'independentisme i els partits no volen aparèixer com els causants. Part dels ciutadans que anys enrere havien optat per registrar-se a la pàgina web habilitada per l'Assemblea encara no ho han fet, i el descens ha estat notable, d'un 25% respecte del 2018, amb només 37.500 persones apuntades. Una setmana després que es fessin públiques aquestes dades, segons ha informat l'entitat, les inscripcions ja arriben a les 60.000 persones.

L'entitat que dirigeix Elisenda Paluzie ha justificat la baixada per la manca de performances en aquesta edició, però el desencís ja era notable mesos abans, quan els partits independentistes havien fet més que visibles les seves diferències estratègiques. 

Van ser precisament aquestes picabaralles polítiques el que va portar l'ANC, que va incomodar els partits implicant-se políticament a les passades municipals i que, malgrat les aparences, tampoc va a la una amb Òmnium, a tensar la corda amb un missatge ben contundent: unitat per a la independència, sobretot amb la vista posada en la sentència de l'1-O al Tribunal Suprem. En altres paraules, una seriosa interpel·lació ciutadana als partits que, lluny d'entomar-ho des del positivisme, van prendre-s'ho com un atac, deixant en evidència com de lluny s'està de l'anhelat esperit de l'1-O. L'anunci de la davallada d'inscrits, però, ha encès llums d'alarma al conjunt de l'independentisme. La imatge de l'Onze de Setembre els implicarà a tots, per bé o per mal.

Modulació del to

De forma molt evident, el missatge dels partits ha virat en defensa de la unitat. Malgrat exhibir les diferents estratègies pel que fa -per exemple- a la necessitat d'un avançament electoral, el discurs -tant de JxCat com ERC- ha anat dirigit a reforçar la Diada, negant disputes i competència.

Fonts de l'ANC admeten certa preocupació pel descens d'inscripcions a la Diada, tot i que l'entitat es manté optimista pel tram final

Segons asseguren fonts de l'ANC a NacióDigital, les dades sobre la Diada no són bones, i en culpen els partits, que consideren que han contribuït a dividir l'independentisme en un moment -mesos abans de la sentència- en què es necessita màxima unitat. Certa preocupació, doncs, en el si de l'Assemblea, que treballa des del territori per remuntar inscripcions, a poc més de dues setmanes vista de la mobilització. Malgrat la inquietud a l'entitat, la versió oficial es manté optimista, i l'ANC destaca l'increment en la venda de samarretes -fins a 178.000-, i els 450 autocars que ja hi ha reservats per traslladar manifestants fins a Barcelona. 

Superar "dinàmiques autodestructives" 

Superar "dinàmiques autodestructives" és el missatge que aquest dilluns ha volgut transmetre ERC, després de l'executiva del partit. Durant la roda de premsa posterior, la portaveu Marta Vilalta ha assegurat que els republicans no comparteixen aquesta manera de fer, i ha recordat que l'independentisme té "un enemic comú". Per això, directament ha fet una crida a la mobilització de cara a la Diada perquè torni a ser un "èxit" i "no guanyin els qui voldrien que l'Onze de Setembre fos un fracàs".


Vilalta, però, sí que ha defensat la necessitat de persistir en el diàleg, i ha advertit que "oposar diàleg i confrontació", com va plantejar el president Quim Torra a la Universitat Catalana d'Estiu, "és una trampa". En una entrevista RAC1 el passat dissabte, la portaveu d'ERC també va admetre que el descens de la xifra d'inscrits a la Diada havia estat un "toc d'atenció". I és que durant les últimes setmanes, la distància entre ERC i l'ANC s'havia incrementat arran de l'intercanvi de retrets entre Paluzie i Joan Tardà i alguns exconsellers que van criticar la "deriva antipolítica" de l'entitat.

"L'ANC s'equivoca. S'ha convertit en un contrapoder. En lloc de facilitar l'acumulació de forces, crec que està pervertint la voluntat diàfana de l'independentisme de ser flexible, obert, poc rigorós respecte de les patents de catalanitat", afirmava l'excap de files d'ERC al Congrés a principis d'agost. Al que la presidenta de l'ANC replicava que "l'essència" de l'ANC era "condicionar" l'agenda política i que, en tot cas, és ERC qui tenia "la pell fina"

Un clam d'unitat

També l'entorn post-convergent ha moderat el discurs per donar aparença d'unitat. La número dos de JxCat a l'Ajuntament de Barcelona, Elsa Artadi, ha assegurat aquest dilluns que les formacions independentistes "no competeixen entre elles", sinó que van "més unides que mai". I contràriament al que ha afirmat Vilalta durant el matí, ha precisat que la proposta de Torra per a la "confrontació" amb l'Estat no és "contradictòria" amb el diàleg.

Jordi Sànchez demana que la Diada sigui un "clam immens per a la unitat i la independència" i afirma que les crítiques d'ERC van ser "innecessàries"

Un missatge més, el d'Artadi, que reforça el que altres líders de la seva òrbita han difós també durant el cap de setmana. En una entrevista a Europa Press, el líder de la Crida i diputat suspès al Congrés, Jordi Sànchez, demanava que la Diada fos un "clam immens per a la unitat i la independència". Descartava, d'aquesta manera, que la mobilització es convertís en un clam de l'independentisme contra els partits, tot i que admetia que les crítiques d'alguns dirigents d'ERC a l'Assemblea havien estat "innecessàries". De la mateixa manera, el portaveu adjunt de JxCat al Parlament, Eduard Pujol, feia també una crida a la calma. "Hi serem tots perquè és una necessitat de país", assegurava

Competència que frena però no desapareix

El maquillatge, però, no deixa de ser precisament això, amb una utilitat tan determinada com efímera. I si es mira el rerefons de la política, la competitivitat natural sempre reflota, ja sigui amb retrets o comentaris desviats de l'estratègia d'un discurs determinat, en aquest cas el de la unitat. Malgrat que tant JxCat com ERC busquen ara calmar les tensions per no perjudicar la Diada, la competència frena, però no desapareix. 

Un exemple d'això ho reflectien les paraules del president del PDECat, David Bonvehí, que en una entrevista a Europa Press publicada aquest cap de setmana criticava l'estratègia d'ERC dels últims mesos i acusava el partit d'Oriol Junqueras d'aparcar l'independentisme i adoptar les velles "tesis convergents". Unes paraules que la portaveu d'Esquerra ha rebutjat contestar malgrat els "atacs", no sense deixar clara una cosa: que totes le opcions sobiranistes han de construir el seu espai, inclòs el centre dreta, en referència al PDECat.


Dards enverinats, però amb la boca petita per no perjudicar una Diada que, aquest any encara més, vol enviar un missatge de fortalesa independentista al món malgrat les dificultats per acordar un full de ruta compartit. I en aquest escenari tots ho tenen molt clar. Si la unitat política no existeix, com a mínim que es pugui fer bandera d'una altra cosa: la capacitat de mobilització.