Els artificiers s'enduen la bomba de la Barceloneta a alta mar per detonar-la

La policia manté acordonats 250 metres en considerar l'artefacte "potencialment perillós"

El projectil es trasllada a alta mar amb l'ajut de globus.
El projectil es trasllada a alta mar amb l'ajut de globus. | Maria Fernández
Maria Fernández
26 d'agost del 2019
Actualitzat a la 13:50h

L'operació per detonar el projectil trobat aquest diumenge a la platja de Sant Sebastià de Barcelona ja està en la seva primera fase. Els artificiers de l'armada espanyola traslladen l'artefacte a una milla nàutica amb l'ajuda d'un globus d'elevació per procedir a la detonació, que es durà a terme a una cota de 45 metres de profunditat. 

El caporal primer de l’unitat de bucejadors Antonio Pérez Pinto ha explicat als mitjans que l’artefacte és un projectil d’aviació de l’any 1936 que pot estar carregat amb 70 kg de Trinitrotoluè (TNT), un explosiu molt potent emprat habitualment en missions militars. 

El desplaçament, ha explicat Pérez, es pot “allargar bastant”, ja que es tracta d’un treball molt arriscat: l’embarcació en què treballen els especialistes va “carregada d’explosius”, a més dels possibles 70kg de TNT de l’artefacte que s'ha de detonar. 

L'explosiu estarà en tot moment submergit a l’aigua, i un cop detonat, seran els membres de l’armada els que determinaran què fer-ne.
 

La zona de la Barceloneta acordonada pel projectil Foto: Maria Fernández


Pérez ha informat que “és habitual” trobar aquest tipus d’artefactes a la costa catalana, perquè durant la Guerra Civil, especialment l’any 36 es llançaven molts projectils que s’han acabat “solidificant a la roca, al fons” i “és difícil detectar-los perquè es poden confondre amb les roques”.

La platja de Sant Sebastià, tancada des del passat diumenge a les dues del migdia, continuarà desallotjada durant tot el dia fins a nou avís.

El projectil va ser localitzat per un guàrdia civil fora de servei del GEAS uns 25 metres mar endins i a una profunditat de tres metres. La Guàrdia Urbana va desallotjar ràpidament la platja, i va establir un perímetre de seguretat d'uns 250 metres .
 
Arxivat a