Joan Carles I «evoluciona satisfactòriament» després de l'operació del cor

El monarca emèrit segueix a la Unitat de Cures Intensives de l'Hospital Quirón de Madrid

25 d'agost del 2019
Actualitzat a les 12:32h
Joan Carles I arribant a la clínica on ha estat operat.
Joan Carles I arribant a la clínica on ha estat operat. | Europa Press
El rei Joan Carles I "evoluciona satisfactòriament", segons el parte mèdic difós aquest diumenge, tot i que segueix a la Unitat de Cures Intensives. El monarca emèrit va ser operat aquest dissabte a la Clínica Quirón de Pozuelo de Alarcón, situada a Madrid, d'una intervenció al cor.

"El pacient està despert, amb situació neurològica normal, respirant espontàniament sense suport ventilatori i amb un mínim suport vasoactiu", ha informat la directora gerent de la clínica, Lucía Alonso. A més, ha afegit que el rei ja s'ha aixecat del llit i ha començat a ingerir aliments amb un "bon estat d'ànim". 
 
L'operació del cor, si bé potser una de les més delicades, ha estat l'última d'una llarga llista d'intervencions quirúrgiques discorregudes durant 81 anys. Va finalitzar dissabte 15.00 hores, i va estar dirigida pel cap del servei de cirurgia cardíaca de l'hospital. Va consistir en introduir-li tres bypass al cor.

"Molt contents" per l'operació

El rei Felip VI i la seva mare, la reina Sofia, es van mostrar "molt contents" pel resultat de l'operació. "Ha anat perfecte", van afirmar a la sortida de l'hospital. També van recordar que Joan Carles I "està en bones mans", i van assegurar que la reina Letícia i les infantes visitarien el el monarca emèrit "quan pugui rebre visites". 

Per la seva part, el president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, va celebrar que l'operació anés "segons allò previst" i va transmetre el seu desig d'una recuperació "ràpida i adequada". 

Una quinzena d'intervencions

Les operacions de Joan Carles I van començar quan tenia 16 anys. Va ser entre els anys 2000 i 2013 quan el rei acumula el major nombre d'operacions, sobretot arran de les complicacions al genoll dret, trencat el 1991, operat amb la primera pròtesi el 2011 i amb una segona pròtesi el 2018.

El 2012 també va ser l'any en què el monarca es va trencar el maluc dret i va començar a tenir complicacions al maluc esquerre, amb una artrosi que va evolucionar en una infecció i, finalment, el 2013 va acabar amb una operació en què es va col·locar una pròtesi. Durant aquest any també va ser intervingut pel trencament del tendó d'Aquil·les al peu esquerre. Tot un conjunt d'intervencions que han normalitzat el pas del monarca pels hospitals, amb una quinzena d'operacions.