Els Mossos admeten que les dades de seguretat «no són bones» però neguen una situació «alarmant»

Els cos policial català situa els robatoris violents amb intimidació com a principal prioritat amb un augment del 30% dels casos a Barcelona

Reunió dels Mossos arran del pla estival d'acció policial.
Reunió dels Mossos arran del pla estival d'acció policial. | Aida Morales
21 d'agost del 2019
Actualitzat a les 14:09h
Les dades de seguretat "no són bones" a Barcelona, però la situació no és "ni alarmant ni excepcional". Aquesta ha estat la conclusió de la reunió que ha tingut la cúpula dels Mossos d'Esquadra aquest dimecres, per analitzar el pla estival d'acció policial, segons han informat posteriorment font policials. De fet, han advertit, les xifres d'homicidis i de robatoris violents amb intimidació estan dins dels "rangs de criminalitat normal", malgrat que la percepció de seguretat de la ciutadania i la repercussió mediàtica que s'ha donat a determinats fets delictius durant aquest estiu hagi estat una altra. 

D'aquesta manera, els Mossos rebaixen una alerta de seguretat que consideren que s'ha mediatitzat -suposen que a causa de la manca d'activitat política-, tot i que han admès la necessitat d'incrementar la presència policial al carrer. Aquesta es desplegarà a partir del setembre, arran de la nova promoció d'agents. Així mateix, precisen que les prioritats delictives s'han modificat i que, si bé anys enrere hi havia hagut un augment de robatoris en domicilis, actualment el delicte més concorregut ha estat el robatori violent amb intimidació que, en casos, ha anat acompanyat per l'ús d'armes blanques

Els violents son més violents

"Ha crescut el grau de violència", també han indicat fonts dels Mossos d'Esquadra, que han assumit que ara "els violents són més violents", i que sovint els furts poden acabar esdevenint robatoris amb força i intimidació. I són precisament aquests delictes els que, en el cas de Barcelona, han augmentat un 30% des de principis d'any. 

Del conjunt de robatoris amb violència, però, indiquen que també han augmentat les detencions, concretament un 80% respecte de l'any anterior. Si bé l'any 2018 a Barcelona es van detenir 1.627 persones, del gener a l'agost el 2019 ja se n'han detingut 1.529. Altra cosa, han precisat, és el decret de presó provisional sobre aquests casos, que han atribuït a una decisió de la judicatura. 

Sobre això, fonts d'Interior han recordat les paraules del conseller, Miquel Buch, que en reiterades ocasions a principis d'estiu va demanar una modificació de la legislació que donés "més armes" a jutges i policies per "lluitar contra aquest tipus delinqüencial". 

L'increment d'homicidis, un fet conjuntural

Segons les mateixes fonts, els homicidis "continuen estant molt per sota del que havien estat", malgrat que durant aquest estiu, sobretot a Barcelona, hi ha hagut una major freqüència de casos. Sobre això, però, han afirmat que l'increment ha estat "conjuntural" i no "estructural", i la prova és que, fins a finals de maig del 2019 només hi havia hagut un homicidi a Barcelona. Ara, amb 12 morts violentes a la ciutat i 33 al conjunt del mapa català, els Mossos asseguren que "són fets que no són connexos", tot i que en dues terceres parts tenen relació amb les drogues. 

En comparació amb altres anys, però, insisteixen que el nombre es troba en la normalitat. A la capital, apunten, el 2018 hi va haver 10 homicidis a Barcelona, mentre que el 2017 van ser 27 -arran de l'atemptat terrorista- i el 2016 van ser 11: "És molt prematur dir que estem davant d'uns fets estructurals". Pel que fa a la resolució, han apuntat que la xifra ascendeix al 90% els casos, i respecte dels 12 homicidis del 2019 a Barcelona, cinc ja han estat resolts i la resta està en fase de resolució.

El cos, per altra banda, nega que s'hagi detectat un augment de presència d'armes blanques a la via pública. 

Una nova realitat

Fonts policials han destacat el fet de tenir "noves realitats" delinqüencials, sobretot a Barcelona. "Fa un any ens amoïnava el tema dels narcopisos i els robatoris d'habitatges, i els dos temes ara estan pràcticament resolts", han declarat. Pel que fa als pisos de venda de drogues il·legals, han remarcat que són "gairebé residuals a Barcelona", mentre que els robatoris en domicilis "s'han reduït notablement" arran del focus policial.

Davant d'aquestes noves realitats, doncs, cal "incorporar diferents dispositius" com els que s'han desplegat a la Mina -amb diverses unitats d'antiavalots de la Brigada Mòbil- o per completar el dispositiu de la Guàrdia Urbana referent als manters, argumenten. També s'han incrementat les patrulles al front marítim de Barcelona, i la Brimo ha donat cobertura a diverses necessitats regionals d'arreu de Catalunya molt centralitzades en els mesos d'estiu.
Arxivat a