Sánchez assenyala a Iglesias el camí de l'oposició

El PSOE dona per enterrat el govern de coalició que han tornat a demanar els de Pablo Iglesias i limita l'entesa a un acord programàtic

Pedro Sánchez i Pablo Iglesias, en una imatge d'arxiu
Pedro Sánchez i Pablo Iglesias, en una imatge d'arxiu | EFE
20 d'agost del 2019
Actualitzat el 22 d'agost a les 11:49h
El govern de coalició s'ha "demostrat inviable". Amb aquestes vuit paraules, el PSOE ha deixat clar a Unides Podem que el paper que té reservat per al fins ara "soci prioritari" és l'oposició. Pedro Sánchez vol ser investit abans del 23 de setembre, però només està disposat a teixir un acord programàtic amb els de Pablo Iglesias. Ni vicepresidències ni ministeris. El camí per evitar les eleccions que assenyala el president del govern en funcions és que el partit lila enterri la seva pretensió de forjar un bipartit i apuntali de forma externa un executiu monocolor del PSOE.

Després d'un mes amb les converses trencades, Podem ha pres la iniciativa aquest dimarts posant sobre la taula del PSOE una proposta per reprendre la negociació. Aquest és el principal objectiu de les 119 pàgines del document enviat, que pretenien que els dos interlocutors se situessin en el mateix punt en el qual l'acord va saltar pels aires al juliol. Podem dibuixa fins a quatre possibilitats de repartiment de responsabilitats al govern. Totes elles contemplen una vicepresidència de Drets Socials i Igualtat i tres ministeris.

Disposats a renunciar al ministeri de Treball

En dues de les propostes segueix estant Treball, carpeta de la qual Iglesias va fer cavall de batalla durant la negociació de la investidura fallida, però no en els altres dos supòsits. Acceptarien renunciar-hi a canvi d'assumir Tansició Ecològica; Ciència, Innovació i Universitats i Habitatge i Economia Social; o bé, en comptes d'aquest últim, el ministeri d'Agricultura, Pesca i Espanya Buidada. Cultura i Sanitat són altres de les matèries que fan constar en les combinacions on sí que reclamen les competències en matèria laboral.

Però la resposta dels socialistes ha estat que no, que res és igual des de la investidura fallida. Per molt que Podem hagi demanat que "no és el moment dels retrets", el PSOE vol que el partit d'Iglesias assumeixi que la possibilitat d'entrar al govern la van perdre quan no van acceptar la seva darrera proposta al juliol. Una decisió que sectors d'Unides Podem lamenten i atribueixen a un error per tensar massa la corda de la negociació. 

Per molt que Podem hagi demanat que "no és el moment dels retrets", el PSOE vol que el partit d'Iglesias assumeixi que la possibilitat d'entrar al govern la van perdre quan no van acceptar la seva darrera proposta al juliol

Ara, no només pesa la "greu desconfiança" que el PSOE s'esmerça en subratllar, sinó també que veus del PSOE vegin en la debilitat de Podem l'oportunitat per garantir-se el govern en solitari que reclamaven des de l'endemà del 28 d'abril. No són pocs els dirigents, com els dels comuns, que avisen a Iglesias que l'escenari electoral ha de ser el darrer que es contempli. Encara que sigui a costa de quedar-se fora del govern. Sotmetre's de nou al test de les urnes amb unes divisions i un malestar intern que han anat in crescendo seria un mal negoci per al partit i per les seves confluències.

Iglesias s'ha mostrat "sorprès" per la reacció del PSOE, però en una entrevista a Antena 3 s'ha refermat en la seva aposta pel govern de coalició. Si bé és conscient que anar de nou a les urnes no seria beneficiós pel seu partit, ha advertit que tampoc Sánchez obtindria majoria absoluta i brindaria una nova oportunitat a la dreta per intentar sumar. "Només poden passar dues coses, o ens trobem en la mateixa situació que ara, o pot guanyar la dreta i seria una catàstrofe", ha assegurat. 

El líder d'IU, Alberto Garzón, per la seva banda, ha subratllat que el document és només una proposta i que el que "realment és inviable" és que el PSOE governi "sense suports o per art de màgia". Iglesias, de baixa paternal, s'ha limitat a felicitar l'acord assolit entre els socialistes i Podem a La Rioja i ha assegurat que "quan hi ha voluntat de compartir responsabilitats, hi ha alternativa a les dretes". 
Arxivat a