El govern espanyol accedeix a un «repartiment equilibrat» dels migrants de l'Open Arms

El vaixell de l'ONG ha entrat aquesta matinada en aigües italianes i espera autorització per desembarcar les persones que porta a bord

15 d'agost del 2019
Actualitzat a les 15:04h
El govern espanyol està disposat a acollir una part dels rescatats del vaixell Open Arms, segons ha informat l'executiu aquest dijous a través d'un comunicat. El govern confia en "poder trobar una solució" i per això ha informat a la Comissió Europa, al govern italià i als països implicats en l'operació que Espanya accedeix a participar en un "repartiment equilibrat" dels rescatats.

Així mateix, ha confirmat que està treballant amb la Comissió Europea i altres països de la UE per trobar una solució "comuna, europea, ordenada i solidaria" a la situació dels 147 migrants a bord de l'Open Arms, alguns d'ells des de fa dues setmanes. El "repte migratori" ha d'afrontar-se "conjuntament" per la Unió Europea, considera l'executiu de Pedro Sánchez, mitjançant "mecanismes de col·laboració" en els quals participin els països membres.

Aquesta matinada, l'Open Arms ha entraten aigües italianes després que ahir, després de 13 dies navegant amb 150 persones a bord, un jutge tombés el decret del primer ministre italià, Matteo Salvini. Ara, l'ONG espera autorització per poder atracar en un port. De fet, es troba només a mig quilòmetre de les costes de l'illa de Lampedusa, de manera que el vaixell està protegit del temporal que es preveia aquests dies.
 
La decisió la va prendre ahir a la tarda el tribunal administratiu de la regió del Lazio. Ha hagut de ser un tribunal regional, doncs, qui ha forçat Itàlia a obrir les seves portes, tot i la insistència del seu ministre de l'Interior ultradretà, líder de la Lliga i home fort de l'executiu italià, Matteo Salvini, a mantenir la política de ports tancats.

El tribunal ha justificat la mesura cautelar en el dret marítim per la situació de "gravetat i urgència excepcionals" del vaixell i les persones que hi viatgen. Salvini no ha encaixat bé el posicionament del tribunal i ha amenaçat d'incomplir la resolució judicial