canvi climàtic

La NASA difon les imatges de la mort d'una de les glaceres icòniques d'Islàndia

Un grup de científics col·locarà diumenge 18 d'agost una placa de record de la icònica glacera, al cràter del volcà Ok

per NacióDigital, 15 d'agost de 2019 a les 10:25 |
La glacera Okjökull, actualment | NASA
La NASA ha difós aquesta setmana les imatges de satèl·lit que mostren la desaparició gradual de l'emblemàtica glacera Okjökull. Entre 1986 i 2019, la glacera s'ha reduït tant que pràcticament ha desaparegut. L'any 2014, aquesta va ser la primera glacera declarada morta. Una nova mostra del demolidor impacte del canvi climàtic. Un grup de científics col·locarà diumenge 18 d'agost una placa de record de la icònica glacera, al cràter del volcà Ok. 
  Tal com ha explicat la NASA en un comunicat, l'any 1091 Okjökull ocupava una superfície d'uns 38 quilòmetres quadrats. L'any 1978, aquesta superfície era de tres, i a dia d'avui en queda menys d'un quilòmetre quadrat. Les fotos entre 1986 i 2019 mostres l'últim tram de vida de la glacera: en la primera imatge, el gel ocupa la part nord del cràter, mentre que a la segona només és una petita tercera amb trossos de gel prim. 


Okjökull formava part del grup Langjökull, una de les vuit agrupacions de glaceres d'Islàndia. La pèrdua de gel glacial té molts efectes. Entre d'altres, efectes sobre els recursos hídrics o sobre les infraestructures. Tot plegat ha fet encendre les alarmes, i els antropòlegs de la Universitat de Rice, als EUA, n'han deixat constància en aquest documental.Aquí podeu veure la comparativa: 
 

La glacera Okjökull, l'any 1986 Foto: NASA

La glacera Okjökull, actualment Foto: NASA 

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Participació