L'Open Arms espera autorització per atracar en un port italià

Els governs d'Espanya, França, Alemanya, Portugal, Romania i Luxemburg accedeixen a acollir part dels 147 migrants a bord del vaixell

L'Open Arms, a pocs quilòmetres de la costa italiana
L'Open Arms, a pocs quilòmetres de la costa italiana | Open Arms
15 d'agost del 2019
Actualitzat a les 14:55h
L'Open Arms ha entrat aquesta matinada en aigües italianes després que ahir, després de 13 dies navegant amb 150 persones a bord, un jutge tombés el decret del primer ministre italià, Matteo Salvini. Ara, l'ONG espera autorització per poder atracar en un port. De fet, es troba només a mig quilòmetre de les costes de l'illa de Lampedusa, de manera que el vaixell està protegit del temporal que es preveia aquests dies.
 
En una entrevista a TV3, el fundador d'Open Arms, Òscar Camps, ha explicat que el vaixell de l'ONG es troba a l'espera que desembarquin els menors d'edat que hi ha a bord. Ha dit que de moment esperaran a què acabin les gestions per veure en quin port poden desembarcar o com es fa efectiva l'ordre del jutge, que no diu en quin port desembarcar però sí que es faci el desembarcament. Això es podria fer en les pròximes hores, ja sigui en un port o a través de vaixells de la guàrdia costanera. 

Sis estats europeus accedeixen a acollir els migrants

D'altra banda, diversos estats han accedit a acollir una part d'aquests migrants. Els governs d'Espanya, França, Alemanya, Portugal, Romania i Luxemburg mantenen converses per repartir de manera equitativa les 147 persones que hi ha a bord del vaixell. "Esperem que es posi en marxa aquest eix d'Alemanya, Fraça i Espanya per gestionar les migracions i que no es faci patir aquestes persones durant dues setmanes", ha dit Camps.

En el cas de l'estat espanyol, el govern confia en "poder trobar una solució" i per això ha informat a la Comissió Europa, al govern italià i als països implicats en l'operació que Espanya accedeix a participar en un "repartiment equilibrat" dels rescatats.

Així mateix, ha confirmat que està treballant amb la Comissió Europea i altres països de la UE per trobar una solució "comuna, europea, ordenada i solidaria" a la situació dels 147 migrants a bord de l'Open Arms, alguns d'ells des de fa dues setmanes. El "repte migratori" ha d'afrontar-se "conjuntament" per la Unió Europea, considera l'executiu de Pedro Sánchez, mitjançant "mecanismes de col·laboració" en els quals participin els països membres.

Un tribunal regional força Itàlia

La decisió la va prendre ahir a la tarda el tribunal administratiu de la regió del Lazio. Ha hagut de ser un tribunal regional, doncs, qui ha forçat Itàlia a obrir les seves portes, tot i la insistència del seu ministre de l'Interior ultradretà, líder de la Lliga i home fort de l'executiu italià, Matteo Salvini, a mantenir la política de ports tancats.

El tribunal ha justificat la mesura cautelar en el dret marítim per la situació de "gravetat i urgència excepcionals" del vaixell i les persones que hi viatgen. Salvini no ha encaixat bé el posicionament del tribunal i ha amenaçat d'incomplir la resolució judicial