Què és un esclafit?

El fenomen ha afectat amb virulència Vilanova i la Geltrú

13 d'agost del 2019
Actualitzat a les 12:35h
Vilanova i la Geltrú, després de l'esclafit
Vilanova i la Geltrú, després de l'esclafit | ND

Un fort temporal, amb tempestes, vent i fins i tot pedra, ha afectat aquest dilluns a la matinada la costa central catalana, amb 40 litres per metre quadrat en mitja hora a les comarques del Baix Penedès i al Garraf, que han estat les més afectades. Les violentes precipitacions han generat diverses incidències per la qual cosa els Bombers han hagut de fer més de tres-centes sortides, la majoria al Garraf.

El municipi més afectat, on el temporal ha causat estralls, ha estat Vilanova i la Geltrú. En aquest municipi han caigut dotzenes d'arbres, una nau de la dàrsena de mercaderies del port s'ha esfondrat completament, altres naus també han quedat afectades i molt del mobiliari urbà s'ha malmès, entre d'altres. 
 

Els estralls del temporal a Vilanova i la Geltrú Foto: ACN


Tot apunta que a Vilanova i la Geltrú hi ha hagut un esclafit, com ha reconegut el mateix Ajuntament. Però, què és un esclafit? En què consisteix aquest fenomen meteorològic tan poc habitual a les nostres contrades.

Un esclafit o ràfega descendent és un fenomen meteorològic molt potent, que sol causar força destrosses. Són els típics núvols de tempesta, amb forts corrents a l'interior, on a causa d'aquest remolí intern arriba un moment que es trenca la base i cau tot de cop, pluja, vent, calamarsa... I quan arriba a terra ho arrasa tot.

A diferència d'un tornado, els vents d’un esclafit es dirigeixen cap enfora des del punt on piquen a terra en forma de ventall, sempre en la mateixa direcció. La durada del fenomen és curta.