VÍDEO Així actua la Guàrdia Urbana de Barcelona per detenir manters

Fins a sis agents, la majoria de paisà, practiquen una detenció amb força a la Rambla per venda ambulant; l'actuació exemplifica la nova ofensiva policial dirigida per Batlle

Una imatge de la detenció
Una imatge de la detenció | Cedida
08 d'agost del 2019
Actualitzat a les 17:22h

Continua la persecució policial de la Guàrdia Urbana de Barcelona contra els venedors ambulants de la ciutat. L'últim exemple s'ha viscut aquest dijous al migdia, quan sis agents de la policia local -quatre de paisà i dos d'uniforme- han detingut un venedor ambulant a la Rambla, a l'altura de Liceu.

Fonts municipals confirmen la detenció i NacióDigital ha tingut accés a dos enregistraments que mostren com els agents redueixen l'home. Les fonts municipals consultades expliquen que la Guàrdia Urbana imputa al manter delictes contra la propietat industrial, desobediència i resistència a l'autoritat, a més d'acusar-lo de provocar danys al vehicle policial. En el transcurs de l'arrest, el venedor hauria trencat una porta i una finestra del cotxe dels agents. 



En declaracions a NacióDigital, el portaveu del Sindicat Popular de Venedors Ambulants de Barcelona Lamine Sarr defensa el seu company i assegura que en el moment de la detenció "només estava venent".

Amb el d'aquest dijous, ja són quatre els manters detinguts per la Guàrdia Urbana en només deu dies. El 30 de juliol, la policia local arrestava tres venedors a la Ronda Litoral, que més tard van quedar en llibertat amb càrrecs. La Guàrdia Urbana els va imputar delictes contra la propietat industrial i de desordres públics. 

La pressió policial contra la venda ambulant ha augmentat des que Barcelona en Comú i el PSC van tancar l'acord per formar govern municipal. El nou tinent d'alcaldia de Seguretat i Prevenció, Albert Batlle, ha impulsat un nou dispositiu policial permanent sense precedents, a través del qual cent agents de a Guàrdia Urbana, els Mossos d'Esquadra i la Policia Portuària s'encarreguen d'evitar l'activitat dels manters, habitualment entre les deu del matí i les deu de la nit.

Pendents de la taula de negociació

El nou dispositiu ha aixecat polèmica i diverses veus dins l'executiu han intentat restar protagonisme a l'aposta policial de Batlle. Els regidors Jaume Collboni, Marc Serra o Laura Pérez i la mateixa alcaldessa, Ada Colau, han insistit a desmarcar el "top manta" dels problemes d'inseguretat de la ciutat i han posat els focus sobre l'abordatge social que requereix. L'última a fer-ho ha estat la tinent d'alcaldia Janet Sanz, en una entrevista a El Periódico. "Si algú pensa que amb polítiques de seguretat resoldrem el problema del top manta, s'equivoca", ha dit.

De fet, l'Ajuntament s'ha compromès a activar una taula de negociació amb els manters per abordar les conseqüències laborals i socials que suposa la venda ambulant. El consistori té previst convocar els representants del sindicat la setmana que ve, en una trobada en què no assistirà Batlle.

Tot i això, l'Ajuntament continua aplicant el pla de seguretat dissenyat pel departament d'Interior de la Generalitat, que assenyala els manters com un problema d'inseguretat a la ciutat.
Arxivat a