Comencen les obres del nou memorial a l'antiga presó de dones de Les Corts

L'Ajuntament de Barcelona inicia l'execució del projecte guanyador, que tindrà un cost superior als 200.000 euros

Familiars i veïns han aconseguit tirar endavant el memorial
Familiars i veïns han aconseguit tirar endavant el memorial | Ajuntament de Barcelona
NacióDigital
06 d'agost del 2019
Actualitzat a les 16:35h
Les obres per fer realitat Monument Presó de Dones de Les Corts, a Barcelona, ja han començat. L'Ajuntament ha donat llum verda a l'execució del projecte guanyador del concurs d'idees del 2017 per aixecar un memorial que recordi l'antiga presó i les dones que hi van estar tancades. Moltes d'elles van ser empresonades per motius polítics i onze van morir afusellades a mans del franquisme al Camp de la Bota. La reivindicació dels familiars i d'entitats veïnals ha estat clau per materialitzar el projecte.

El memorial substituirà el monument efímer instal·lat el 2014 i l'equip que l'ha dissenyat està format per la professora de Belles Arts de la Universitat de Barcelona Núria Ricart, l'arquitecte Jordi Henrich, i l'historiador Fernando Hernández Holgado.

El projecte es farà realitat a la cantonada dels carrers Joan Güell i Europa, tindrà un cost de 202.696,04 euros i està previst que les obres acabin a l'octubre. Amb aquesta actuació es buidarà l'espai de tots els elements urbans existents com ara contenidors o senyals de trànsit, per tal de crear un espai passejable, integrat a l'entorn urbà.

El monument comptarà amb una base trapezoidal construïda per un paviment de pedra natural, sobre el qual el col·locaran sis pedres d'escullera procedents d'orígens diversos del país i que componen l'element central del monument. Al costat de cadascuna de les pedres, hi haurà inscripcions descrivint el que fou la presó de Dones de Les Corts i també informació geològica i de procedència de les pedres.

Els actuals tòtems es reconstruiran amb acer inoxidable i s'hi imprimiran, entre d'altres, paraules de commemoració de dones, filles i fills que van patir la repressió franquista, i un codi QR permetrà accedir a un l'espai web amb veus i testimonis.

 
Arxivat a