Ocupació

​La Generalitat situa l'atur del mes de juliol com el «pitjor» de la dècada

Les incerteses polítiques en el marc europeu i espanyol són els dos elements que han condicionat "de manera més rellevant" el mercat laboral català

per NacióDigital, 2 d'agost de 2019 a les 14:13 |
Un cambrer, treballant en un bar | EP
El secretari general de Treball, Josep Ginesta, ha alertat que l'atur a Catalunya ha crescut en 1.558 persones durant el mes de juliol, una dada que el situa com el "pitjor" de la dècada i que deixa un xifra de 358.830 desocupats, un 0,4% més que al juny.

Les incerteses polítiques en el marc europeu i espanyol són els dos elements que han condicionat "de manera més rellevant" el mercat laboral català, ha explicat en roda de premsa aquest divendres per valorar les xifres de l'Enquesta de la Població Activa (EPA).


La taxa de reducció interanual que registra -un 2,8%- ha estat "molt inferior" a la d'altres contextos, sobretot a Barcelona, que ha registrat el "pitjor" atur del territori català, amb un augment de 2.328 desocupats, un 0,9% més que al juny.

Descompensació entre sectors

L'atur ha crescut de manera previsible en l'àmbit de l'educació privada, però aquest creixement no s'ha vist compensat pels increments del sector serveis, fruit del context econòmic.

Per sectors, l'atur ha crescut en els àmbits de l'agricultura, construcció i serveis, especialment en aquest últim amb 2.200 persones més.


És el cas contrari de la indústria, que ha tingut una reducció de l'atur intermensual de 175 persones, perquè aquest sector no fa vacances durant el mes d'agost, ha explicat Ginesta.

La reducció interanual ha registrat reduccions "rellevants" en la indústria i la construcció --per sobre del 5%--, i de l'agricultura en un 11%, una xifra que s'allunya de l'1,9% del sector serveis i que mostra una ralentització de la reducció, sobretot en aquest sector.

El secretari ha destacat que la permanència en les llistes de l'atur s'està reduint, amb una permanència mitjana de 9,2 mesos, una xifra "positiva" que s'allunya de l'atur de llarga durada, considerat a partir dels 12 mesos.

Amb una taxa de sortida per col·locació també "positiva", Ginesta ha assenyalat que els fluxos d'entrada i sortida són bons, encara que assegura que aquest fet no es tradueix en una bona qualitat del mercat laboral, perquè uns bons fluxos impliquen més rotació.

"Alta" contractació temporal

De fet, durant el mes de juliol s'han signat un total de 353.126 contractes dels quals només l'11,1% han estat indefinits, cosa que revela una "alta" contractació temporal.

Respecte al 2018, ha caigut la contractació indefinida tant en dades mensuals com interanuals i hi ha una "estancament de la contractació estable", una situació que implica la possibilitat d'acabar l'any amb unes taxes de temporalitat més altes, ha alertat.

L'afiliació mitjana ha registrat un increment de 12.000 persones en el mes de juliol respecte al juny, un creixement "important" en comparació amb la resta de l'Estat, i tot i que la xifra se situa en 79.300 persones més respecte al juliol del 2018, Ginesta alerta que es tracta d'un indicador relativament qualitatiu.

UN ATUR AMB NOM DE DONA
Mentre que en els homes l'atur s'ha reduït en 380 individus en comparació amb el mes de juny, ha crescut en l'àmbit femení, amb 1.938 noves aturades.

Encara que aquesta dada es vincula al grau de feminització elevat dels sectors en què més ha crescut l'atur, Ginesta ha dit que "no deixa de ser una dada rellevant".

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Participació