Govern i Estat certifiquen l'acord que avala el retorn de les pagues extres als funcionaris

El DOGC i el BOE fan pública l'entesa per tal que l'increment retributiu i el pagament de les quantitats pendents no arribi al Constitucional

Concentració de treballadors públics reclamant el retorn de les pagues extres.
Concentració de treballadors públics reclamant el retorn de les pagues extres. | ACN
31 de juliol del 2019
Actualitzat a les 12:53h
La Generalitat i l'Estat han certificat aquest dimecres l'acord per deixar enrere les controvèrsies anunciades pel govern espanyol arran del decret català per retornar les pagues extres als treballadors públics i incrementar-ne els salaris. Unes crítiques inicials que haurien pogut portar la mesura al Tribunal Constitucional però que s'ha resolt en el marc de la Comissió bilateral Estat-Generalitat, tal com han fet públic tant al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya com al Butlletí Oficial de l'Estat.

Segons l'acord assolit a finals de desembre pel Govern i els sindicats, l'executiu es comprometia a apujar un 2,75% el sou dels treballadors públics i a retornar-los les pagues extres del 2013 i 2014 en quatre anys. El primer trimestre del 2019 s'havia de tornar un 10% pendent del primer any i un 30% més arribaria a partir de l'aprovació de pressupostos -caldrà veure què passa amb aquesta quantitat-. El 60% restant es pagaria el 2020, mentre que el 2021 i el 2022 es tornaria la paga del 2014 en dues parts iguals.

L'acord ha arribat després que l'Estat constati que l'increment retributiu no inclou el fons social i que el retorn de les pagues s'efectua atès que la Generalitat va complir els objectius de dèficit, de deute i la regla de despesa el 2018. Així, les dues parts donen per "conclosa la controvèrsia plantejada" i aquesta no arribarà al Constitucional.